Home / Artykuły / 10 zasad dobrego muddlowania

10 zasad dobrego muddlowania

Myślę, że to lato śmiało można nazwać latem muddlowanych drinków.

Muddlowanie świeżych owoców oraz ziół jest najlepszym sposobem, aby uzyskać esencje zgromadzonych w nich smaków. Caipirinha oraz mojito stały się jednymi z najpopularniejszych oraz najczęściej zamawianych drinków dzisiejszych czasów. Wielu barmanów jednak psuje świeżą miętę oraz inne zioła poprzez zbyt intensywne muddlowanie, lub używanie niewłaściwego muddlera. Caipirinha oraz mojito to nie jedyne drinki, które korzystają z dobrodziejstwa świeżo zgniecionych składników. Aby jednak cały wysiłek związany z użyciem najświeższych składników nie poszedł na marne, postanowiłem zebrać kilka z najważniejszych czynników oraz technik wpływających na efekt końcowy naszej pracy.

Jak niemal wszystkie inne techniku używane w barach i nie tylko, również muddlowanie charakteryzuje się odmiennymi sposobami jego wykonania oraz używanym sprzętem. Znalezienie odpowiedniej kombinacji tych dwóch pomoże ci uzyskać efekt, po którym twoi goście będą przychodzić raz za razem do twojego baru, co przecież jest spełnieniem marzeń każdego profesjonalnego barmana.

Oto kilka zasad, którymi ja kieruje się w mojej pracy za barem. Jeśli masz jakieś dodatkowe lub odmienne od moich spostrzeżenia to napisz o nich w komentarzach.

  1. Zawsze używaj świeżych składników. Chodzi mi nie tylko o owoce, ale również o zioła. Uwierz mi, że robi to ogromną różnicę, w każdym koktajlu.

  2. Rośliny zielone zawierają chlorofil, który poprzez nadmiernie oraz intensywne muddlowanie zostaje uwolniony do drinka dając gorzkawy posmak, podobny do trawy

  3. Aby uniknąć nadmiernego rozgniecenia ziół używaj muddlera z płaskim końcem (bez zębów) lub w ogóle zrezygnuj z muddlowania ziół, a zamiast tego zgnieć je w rękach (umytych) poprzez klaśnięcie. Jeśli jednak zdecydujesz się muddlować, rób to delikatnie i nie obracaj muddlerem zbyt energicznie, tak jak robisz to przy owocach.

  4. Muddlery z zębami są świetne do owoców, nie do ziół

  5. Muddlując rób to w kubku shakera, lub w solidnej grubej szklance. Szklanki z cienkiego szkła lub o nietypowym kształcie mogą z łatwością pęknąć. Szczególnie, gdy używasz twardego metalowego muddlera

  6. Muddlując zioła rób to delikatnie, ugniatając a nie rozcierając składniki

  7. Dodając syrop cukrowy masz pewność, że smak ziół równomiernie rozprowadzi się po drinku. Pamiętaj, że nośnikiem smaku w kuchni jest tłuszcz a za barem cukier [film jak zrobić syrop cukrowy]. Uważaj jednak, aby przy wyciąganiu muddlera nie pobrudzić sobie całego stanowiska kapiącym syropem

  8. Używaj zawsze czystego muddlera

  9. Drewniane muddlery wymagają szczególnej troski, ponieważ pozostawione bez wysuszenia bardzo szybko nie będą nadawać się do niczego.

  10. Używaj muddlera zgodnie z jego przeznaczeniem. Zresztą tyczy się to każdego sprzętu za barem. To twój sprzęt, ty na nim pracujesz, więc TY o niego dbaj.

Jest to tylko kilka zasad dobrego użycia muddlera. Jeśli macie jakieś inne pomysły podzielcie się nimi w komentarzach. 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Vera Margarita

Składnik: Ilość: W czym podawać: Jose cuervo gold 50ml Goblet Sok z limonki 30ml Syrop …

2 Komentarze

  1. Ciekawe informacje, Ja używam Muddlera z ząbkami (płaski Bacardi myślałem, że jest gorszy i został u rodziców) i do mojito miętę rozcierałem sobie najpierw z cukrem w sumie na miazgę – a tu się okazuje, że nieprofesjonalnie działem, no ale jak nie jestem barmanem tylko robię drinki z doskoku to chyba nic złego się nie dzieje

    • ice77max

      Tak naprawdę ty
      tego drinka pijesz, więc jeśli tylko tobie smakuje to nadal tak rób. Spruj
      jednak za którymś razem nie rozdrabniać na miazgę mięty i porównaj efekty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *