Home / Artykuły / 3 zasady nalewania składników do shakera

3 zasady nalewania składników do shakera

Bardzo często widzę niedoświadczonych barmanów zaczynający wykonywanie każdego koktajlu do wlania głównego alkoholu do shakera. Jest to błąd, który może przyczynić się do marnotrawstwa i generować niepotrzebne koszty.

Poza ogólną zasadą dobrego schłodzenia wszystkiego, z czym nasz drink będzie miał styczność (tyczy się również shakera) istnieją trzy zasady, jakimi się barmani kierują przygotowując koktajle w shakerze.

 

Wszystkie składniki nalewamy od:

1. Najtańszego do najdroższego

2. Najcięższego do najlżejszego

3. Bezalkoholowego do alkoholowego => najmocniejszego

Nie zawsze te zasady pokrywają się, w 100% ale zawsze się zazębiają. Prosty przykład. Sok jest lżejszy niż syrop, ale tańszy. Są to jednak niewielkie odchylenia, a główna zasada pozostaje niezmienna.

Trzymanie się tych prostych zasad zaoszczędzi nam wielu przykrości. Nie wiem jak wam, ale mi się zdarzyło niejednokrotnie rozmawiać o jakimś konkretnym koktajlu z drugim barmanem lub z gośćmi. Podczas przyjmowania zamówienia na kolejne koktajle zamiast zrobić to, co zostało zamówione zaczynam wykonywać koktajl, o którym dopiero rozmawiałem z kimś innym, żeby tylko się zorientować w połowie drogi, że popełniam błąd. Na szczęście trzymając się tych zasad unikam wylewania drogich trunków. Wylanie odrobiny soku nikogo nie boli w przeciwieństwie do porcji ginu czy tequili. Często nawet się zdarza, że koktajle mają taką samą bazę, więc jeśli odpowiednio wcześnie się zorientujemy o błędzie, nikt nawet nie zauważy naszego potknięcia.

Proste a potrafi zaoszczędzić tyle nieprzyjemności.

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Białko w koktajlach i jego substytuty

Bezpieczne obchodzenie się z jajkiem Niektórzy z nas ( w tym ja) mają wrodzoną sceptyczność …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *