Home / Alkohole / Absynt

Absynt

Czym jest absynt?

Absynt jest do destylat ziołowy z piołunu, anyżu, kopru włoskiego oraz innych ziół. W smaku podobny do francuskiego pastis. Tradycyjnie zawiera duże stężenie alkoholu. W zależności od rodzaju oraz marki zawartość alkoholu wacha się od 45% do 80% ABV.

Czym jest piołun?

Piołun, a konkretnie odmiana Artemisia absinthium, bo tylko taką używa się w absyncie, jest roślina rosnącą na północnej półkuli. Głównie

w Europie, Azji oraz północnej Afryce. W Ameryce północnej znalazł się dzięki kolonizatorom, którzy używali rośliny w celach leczniczych.

Sama roślina jest toksyczna dla człowieka i zwierząt. Głównie za sprawą słynnego tujonu.

W niewielkich ilościach jednak działa leczniczo oraz antyzapalnie. Podawany głównie, jako wywar lub nalewka (w Polsce słynna piołunówka) w niewielkich ilościach oraz przez krótki okres.

Już od XVI w. piołun był stosowany, jako przyprawa z racji swojego gorzkiego smaku. Dodawany był również do piwa, miodów pitnych. Obecnie poza absyntem stosowany jest również w nalewkach ziołowych gorzkich oraz w niektórych wermutach.

Czym jest tujon?

Jest to związek chemiczny działający na układ nerwowy oraz korę mózgową. Zatrucia objawiają się psychozą oraz stanami podniecenia.

 

Dlaczego absynt był w przeszłości nielegalny?

Głównie za sprawą lobbystów handlujących winem. Jak Gin zrobił z osiemnastowiecznej Anglii alkoholików, to absynt miał podobne zasługi w XIX-wiecznej Francji. Ludzie, a w szczególności najniższe warstwy społeczne, nadużywały tego trunku. W grę wchodziła prosta matematyka. Co się bardziej opłacało kupić przeciętnemu mieszczaninowi? Butelkę 14% wina czy butelkę 75%  absyntu?

Tak, więc pod I wojnie światowej większość krajów Europy oraz Stany Zjednoczone zakazały produkcji oraz handlu absyntem.

Magiczną aurę absyntowi również nadawał fakt, że był ulubionym trunkiem poetów oraz artystów. Ci jednak zazwyczaj dodawali opium do swojej szklanki absyntu, aby uzyskać „magiczny” efekt zielonej wróżki.

 

Czy absynt jest niebezpieczny?

Absynt sam w sobie nie jest niebezpieczny. Żaden z jego składników nie wpływa na ciało negatywnie w ilościach, jakie są zawarte w butelce. Należy jednak pamiętać, że butelka 80% alkoholu sama w sobie może być niebezpieczna. Absynt o tyle bywa zdradliwy, że dzięki ziołom to wysokie stężenie alkoholu nie jest odczuwalne. O skutkach nadużycia alkoholu raczej nie muszę się tutaj rozpisywać, aczkolwiek bywają podobne do skutków zatrucia tujonem.

 

Czy absynt jest wciąż nielegalny?

Obecnie wszelkie restrykcje zostały zniesienie, a absynt jest legalny. Jedynie, co zostało zmienione to maksymalna zawartość tujonu, która obecnie nie może przekraczać od 10 do 35g/L w zależności od kraju.

Najlepsze absynty produkowane są w Czechach, Hiszpanii, Francji, Holandii oraz Szwajcarii

 

Dlaczego absynt jest zielony?

Oryginalny absynt „vert” po destylacji jest imfuzowany ziołami, aby nadać mu ten specyficzny kolor. Dlatego również oryginalny absynt zmienia kolor z czasem (blednie) i powinien być przechowywany z dala od promieni słonecznych.

Gorszej, jakości absynt są kolorowane sztucznymi barwnikami.

Obecnie na rynku możemy znaleźć całą paletę kolorów, w jakich sprzedawany jest absynt. Od niebieskiego po czarny.

Spotykane są również absynty przeźroczyste. W tych absyntach dodatek ziół po destylacji został pominięty. Te absynty były produkowane głównie w Francji oraz Szwajcarii nawet podczas okresu, gdy trunek ten był nielegalny. Noszą one nazwę „blanche” lub „la bleus”.

Jak pić absynt?

Absynt pija się rozcieńczonego z wodą, jako aperitif. Używano do tego szklanych naczyń z karnikami, pod które podkładano szklanki z absyntem. Z kraników, powoli kapała zimna woda na kostki cukru ułożone na płaskich, zdobionych łyżkach i do szklanki, rozpuszczając w ten sposób cukier oraz rozcieńczając trunek.

Po dodaniu wody mętnieje i robi się biały, nico przypominający mleko. Powód takiego zachowania kryje się w olejkach eterycznych, jakie zawiera, a które potrębują wysokiego stężenia alkoholu, aby się rozpuścić w danym roztworze. Poprzez dodanie wody, obniżamy stężenie alkoholu a olejki eteryczne się wytrącają.

Niektóre szklanki do absyntu mają zaznaczone miary, aby osoba serwująca nie przesadziła z absyntem. Proporcje są kwestą gustu, ale przyjęło się, że jedną porcję absyntu rozcieńczano pięcioma porcjami wody.

Moda na podpalanie kostki cukru nie jest tradycyjną formą spożywania absyntu.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Absinthe_spoon_horiz.jpg

Gdzie kupić absynt?

Absynt jest dostępny w Polskich sklepach z pokaźnym asortymentem alkoholu lub w mniejszych sklepach specjalistycznych.

Jeśli jednak interesuje was coś szczególnego to polecam sklepy internetowe.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Jak wygrać konkurs barmański

Kiedyś konkursy barmańskie były bardzo proste. Organizowane przez stowarzyszenia, skupiały członków i zazwyczaj wiadomo było …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *