Home / Artykuły / Bols Bartender Academy – Budapeszt

Bols Bartender Academy – Budapeszt

Rozmawiam z Zelenyánszki Alex z Bols Academy w Budapeszcie

Powiedz nam coś o Was. Czym się zajmujecie?

W sklepie, pracujemy sprzedając akcesoria barmańskie, baristyczne oraz nieco akcesoriów związanych z winem. Również na skalę międzynarodową. Sprzedajemy głównie do Polski, Słowacji oraz Czech.

Organizujemy przeróżne eventy dla firmy Bols.

Jakiego rodzaju eventy?

Wszystko. Urodziny, spotkania biznesowe, prywatne eventy, śluby. Eventy robimy wyjazdowo jak również w naszej sali, tutaj w akademii.

Czy macie dużo konkurencji?

Pracujemy dla Bols, więc konkurencja nam nie zagraża. Jest kilka innych firmy naszego typu, ale ich styl jest całkiem inny. Jak kończysz szkołę Bols to wszyscy o tym wiedzą i to rozpoznają. Każdy nasz uczeń umie wszystkie receptury Bolsa.

Miałem okazję pracować z gościem z konkurencyjnej firmy i muszę przyznać, że pracują imponująco jeżeli chodzi o flair i całokształt ruchów, aczkolwiek cały bar wyglądał jak pobojowisko. Nie uważam takiego stylu za zbyt dobry.

Myślę, że porządek oraz kompetencje są ważniejsze za barem niż show.

Uważam, że flair i klasyczne barmaństwo są dwoma odrębnymi rzeczami. Tutaj w Bolsie mamy oddzielne szkolenia dla obu tych stylów. Konkurencja natomiast stara się je połączyć, co nie zawszę wychodzi najlepiej.

Skąd bierzecie zaopatrzenie tak imponującego sklepu?

Zaopatrzenie pochodzi z całego świata. Głównie USA, jak również UK. Dużym kontrahentem jest firma z Indii.

Więc nie jest to Chiński chłam?

Nie.

Czego uczycie tutaj w szkolę?

  • Mixologia
  • Barmaństwo
  • Flair
  • Baristyka
  • Manager baru
  • Nowoczesne barmaństwo – Jest to kompleksowa wiedza na temat baru. Od znajomości pomieszczeń, przez firmy zaopatrzeniowe, po najdrobniejsze szczegóły dotyczące każdego znaczącego rumu.

Jak długo trwa trening w waszej szkole?

Kurs przyśpieszony trwa 2 tygodnie, a normalny 3 miesiące.

Jak duża jest ekipa?

Jakieś 3 osoby w sklepie. 3 trenerów barowych. Barista, trener flair, manager, kilku jeszcze trenerów na zasadzie zleceń. Nie zapominajmy o biurach. Jest nas tu trochę.

Kim są wasi klienci?

W sklepie spotykam zarówno barmanów jak i zwykłych ludzi. Nie mogę jednoznacznie określić, szczególnie, że raczej nie dopytuję się takich rzeczy, a klienci nie zawsze mówią, co ich do nas sprowadza i jak będą wykorzystywać nasze produkty.

Jeśli chodzi o akademie to często odwiedzają nas absolwenci szkół gastronomicznych oraz ludzie, którzy chcą czegoś więcej, chcą się doszkalać.

Jaka jest cena takich usług szkoleniowych?

Średnia cena kursów to jakieś 75 000 forintów (250€).

Chciałbyś coś dodać od siebie na temat firmy?

Nie mu tu co dodawać. Jesteśmy jedną z najlepszych firm tego typu w Budapeszcie. Każdy znajdzie tutaj, czego szuka. Mamy wszystko, czego każdy student może tylko potrzebować.

Teraz pytania z innej beczki. Jeśli miałbyś opisać w jednym zdaniu, nocne życie Budapesztu jak byś je opisał?

W lecie jest najbardziej impulsywne na całym świecie.

Zima jest pełna innowacji.

Jakie są obecne trendy?

Jeśli chodzi o płeć piękną to na pewno drinki mleczne oraz obsługa z uśmiechem.

Faceci lubią profesjonalistów, którzy odgadną, czego oni sami chcą.

W którym kierunku cała branża się kieruje?

Będzie pojawiać się więcej dobrych barów. W Budapeszcie jest wielu dobrych barmanów, lecz niestety nie zawsze mogą pracować na poziomie, na jakim by chcieli. Zaczyna się to powoli zmieniać z nowopowstałymi koktajlbarami.

Gdzie widzisz Akademie Bolsa w przyszłości?

Myślę, że otworzymy nowe sale eventowe i pójdziemy w tym kierunku.

Jaki jest najważniejszy drink na Węgrzech?

Myślę, że Palinka

Jaki jest twój ulubiony drink?

Gin i Genevre. Również rumy typu Spice.

Dlaczego robisz to, co robisz?

Ponieważ wierzę w szczęście. Alkohol kojarzy się większości ze szczęściem.

Jakie miejsca polecasz?

Co myślisz na temat Ruin pubs?

Niektóre z nich są całkiem dobre. Nie mam jednak wyrobionego zdania na nich temat. Są to tylko puby z muzyką. Nie ma tam miejsca dla dobrych barmanów, czyli nie jest to moja działka.

Masz jakieś wskazówki dla ludzi biorących udział w Bols around the world?

Pracuj z dużą ilością cytrusów oraz warzyw. Pracuj z czymś oryginalnym, z czym inni nie pracują np: makaron czy ciastka. Bądź po prostu innowacyjny.

Co ty wysłałeś na konkurs?

Na razie jest to tajemnica.

Masz jakieś ogólne wskazówki dla barmanów?

Za barem bardzo ważną rzeczą jest wygląd. Każdy więc, powinien starać się wyglądać dobrze, gdy pracuje za barem. Używaj much zamiast krawatu.

 

www.mixersuli.hu

 

 

 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Bols Platinum

Informacja prasowa Nadchodzi PlatyNowy Król Smaku   Legendarna marka Bols Platinum prezentuje nową, intrygującą platformę …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *