Home / Alkohole / Brandy

Brandy

Brandy jest destylatem winnym leżakowanym w dębowych beczkach

Przywożone z Francji destylaty winne Holendrzy nazywali „Brandevijn”, co znaczy palone wino. Anglicy zmienili nazwę na dziś znaną brandy. Destylat jest wytwarzany z białych lekkich win. Leżakuje od 2 do 5 lat w dębowych beczkach posiadając 65-70% alkoholu, nabierając odpowiednich właściwości oraz charakteru. Po okresie leżakowania rozcieńcza się go do mocy 38-42% alkoholu i rozlewa do butelek. Brandy jest produkowane przez niemal wszystkie kraje oraz regiony produkujące wino. W każdym z tych regionów uzyskuje się osobliwy produkt w zależności od użytego surowca, sposobu produkcji oraz starzenia. Najsłynniejszymi rodzajami brandy są Cognac, Armagnac oraz Metaxa

 

Pisownia/wymowa

Anglia – Brandy

Francja – Eau de vie de vin

Polska – Winiak

Niemcy – Weinbrand

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Koktajle ktore musisz znac

Koktajle, które każdy barman musi znać

ażdy ma swoje ulubione receptury. Niektóre bardziej wyszukane, inne zaś bardzo proste. Ja jednak się …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *