Home / Alkohole / Drożdże gorzelnicze – czym są i jak wybrać najlepsze?

Drożdże gorzelnicze – czym są i jak wybrać najlepsze?

Drożdże gorzelnicze

Domowy wyrób bimbru, likierów czy whisky nie jest możliwy bez drożdży. Ich stosowanie gwarantuje fermentację tzw. nastawu, czyli pierwotnego składnika tych i wielu innych domowych alkoholi. Mogłoby się wydawać, że wystarczy kupić w sklepie drożdże, dodać w trakcie przygotowania wybranego alkoholu i efekt murowany. Niestety często tak się nie dzieje. Przygotowany alkohol będzie tak dobry jak suma jego wszystkich składników. Dlatego, aby uzyskać jego najlepszy możliwy smak, konieczne jest stosowanie specjalnego rodzaju drożdży – są to właśnie drożdże gorzelnicze.

brewing_z_tekstem

Te specjalnie przygotowane drożdże, wyselekcjonowane pod katem fermentacji alkoholi znajdują się w ofercie sklepu ALEMBIK. Bardzo dobrze rozumiemy, że tylko stosowanie najlepszych składników w przyrządzaniu nastawów gwarantuje sukces. Ich największą zaletą jest to, że umożliwiają szybką i prawidłową fermentacje. Specjalnie wyselekcjonowane szczepy różnią się od tych stosowanych przy wyrobie wina, nie mówiąc już o tradycyjnych, „domowych” zastosowaniach.

W ofercie ALEMBIK można znaleźć kilka rodzajów drożdży. Jak wybrać ten najlepszy? Przed ich zakupem trzeba przede wszystkim przemyśleć i sprawdzić, jakiego typu alkohol i zgodnie z jaką recepturą przygotowujemy. Różnego rodzaju drożdże zapewniają różny czas fermentacji.

Drugi kluczowy czynnik to objętość przygotowywanego nastawu. Znając te dwa parametry – oraz oczywiście rodzaj alkoholu – można wybrać odpowiednie drożdże. W sklepie ALEMBIK oferujemy drożdże COOBRA, sprawdzonego, obecnego wiele lat w branży producenta.

Przykładowo, drożdże Coobra 24 służą do szybkiej fermentacji. Za ich pomocą można przefermentować 6 kilogramów cukru w ciągu 24 godzin. To nowa, niezwykle mocna odmiana. Inny rodzaj do seria Coobra Magnum – najlepsza do dużych nastawów, powyżej 25 litrów. Coobra przygotowała też specjalne drodże, które służą do produkcji whisky oraz rumu (odpowiednio Coobra Rum Yeast oraz Coobra Whisky).

Drożdże gorzelnicze to najlepszy i najbardziej profesjonalny wybór w trakcie przygotowywania bimbru i innych alkoholi. Wszędzie tam, gdzie potrzebna jest wysoka jakość, duża moc oraz gwarancja prawidłowego, szybkiego przeprowadzenia procesu fermentacji, tam z pomocą przychodzi sklep ALEMBIK, którego zespół chętnie doradzi też w prawidłowym doborze najlepszych szczepów do konkretnej receptury. Produkty renomowanego producenta, jakim jest Coobra to dodatkowa gwarancja sukcesu przy domowej produkcji ulubionych trunków. Nie opłaca się ryzykować – drożdże gorzelnicze to najlepszy wybór.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Reklama cydru łamie etykę reklamy (a piwa ani wódki nie?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *