Home / Alkohole / Gin

Gin

Jałowcowa wódka gatunkowa, wytrawna poza nielicznymi wyjątkami.

Mimo, iż gin nieodłącznie kojarzy się z Anglią to zastosowanie jałowca w trunkach było znane od dawna między innymi  Rzymianom. Jako pierwsi w 1575 owoce jałowca zalali spirytusem Holendrzy i sprzedawali, jako lekarstwo w aptekach. Tą ówczesną nalewkę nazwano „Genievre”.world gin day 1

W tym samym roku Lucas Bols otworzył w Amsterdamie do dziś działającą destylarnię
w której po dziś dzień można dostać prekursora ginu, czyli Genevre.

Genevre do Anglii dostał się dzięki żołnierzom Jakuba I stacjonujących w Niderlandach. Nieznaną im miksturę nazwali „Dutch Courage”, ponieważ raczący się nią żołnierze holenderscy odznaczali się niezwykłą odwagą w boju.

Sippin on Gin + Juice 🍹💁

W XVII w. dr. Sylvius eksperymentował z Genievre dodając kolejnych ziół oraz poddając go kolejnej destylacji uzyskał bezbarwny (nie jak do tej pory, mętny i brunatny) trunek, który bardziej przypadł do gust nie tylko Holendrom, ale również Anglikom.

Genievre, mimo iż niezwykle przypadł do gustu Anglikom nie od razu stał się wódką narodową. W tym czasie nadal było popularne picie win oraz destylatów francuskich, głównie koniaków. Dopiero w 1689r. po detronizacji Jakuba II, pochodzący z Holandii William III Orański nakładając wysokie cło na alkohole importowane z Francji i propagując rodzimą produkcje „Geneva” (nazwa ewoluowała na wyspach) zmienił tą tendencje.Konig's_Westphalian_Gin_1913_advertising

Geneva była tania i powszechnie dostępna. W 1690 nazwa została skrócona do dziś znanej, czyli „GIN”., Co czwarty dom w Londynie w roku 1725 był przygotowany do wyszynku ginu, a ilość sklepów z alkoholem wynosiła 6187. Od objęcia rządów przez Williama III do 1742r ilość pitego ginu wzrosłą 40 krotnie z 2,5 mln L do ponad 100 mln L.

Szacuje się że w 1750r wskutek alkoholizmu zmarło prawie 10 000 dzieci poniżej 10 roku życia.

Angielski rząd nie był obojętny na tak oszałamiającą skalę alkoholizmu i podjął kroki już w 1736r, usiłując powstrzymać rosnącą konsumpcję ginu, co głównie przyczyniło się tylko do wzrostu popularności tego trunku. Nieustanne naciski ze strony rządu głównie objawiające się podnoszeniem podatków, oraz koncesją przyniosły w końcu zamierzony skutek, również dzięki otwieraniu się nowoczesnych destylarni, które min. dzięki zastosowaniu kolumnowego aparatu destylacyjnego wymyślonego w 1837r przez Aeneasa Coffeya, wyparły chałupniczej produkcji trunek, lepszym jakościowo ginem.

 

To, co dzisiaj znamy znacznie odbiega od ginu znanego z tamtych czasów. Obecnie najpopularniejszym typem ginu jest „dry”, czyli wytrawny, wytwarzany w stylu angielskim

Hendrick's_Gin_Aug_2013.jpegBombay_sapphire_by_ben_matthews Monkey_47_(15013101037)

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Breakfast Martini

Sposób przygotowania: Dobrze wyszejkuj wszystkie składniki w shakerze. Przelej używając metody “doubble straining”. Podawaj w kieliszku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *