Home / Alkohole / Jak pić whisky- dla początkujących

Jak pić whisky- dla początkujących

Whisky jest coraz bardziej popularna w Polsce. Rośnie również liczba koneserów tego trunku. Nie każdy może jednak nim być, (pomimo że, udaje że jest). Oczywiście, ja nigdy nie będę światowej sławy koneserem sztuki, czy wybitnym fizykiem. BTW, koneserem whisky również nie jestem.

Będąc koneserem czy nie, zapewne zdarzyło się (lub zdarzy się) wam ,dostać butelkę zacnej Szkockiej whisky na urodziny lub z okazji awansu.

Naturalną reakcją jest odkręcenie korka, rozlanie zacnej porcji do szklanek, i powolne czekanie kto pierwszy odpadnie. Są okazje gdzie takie podejście jest wskazane. Nie każdy trunek się jednak na taką imprezę nadaje.

Kolor

WhiskyPatrząc pod światło postaraj się określić kolor. Biorąc pod uwagę wiek whisky, zwróć uwagę czy jest jasna czy ciemna.

Szkocka whisky starzona jest w używanych beczkach po innych alkoholach.

Jeśli whisky jest jasna to jest duża szansa, że była starzona w beczkach z amerykańskiego dębu po Burbonie. Jeśli kolor jest ciemny to dąb zapewne był europejski a w beczce było starzone sherry lub inny południowe wino wzmacniane. Może nawet wermut?

Kolor zazwyczaj będzie odwzorowywał charakter trunku. W przyszłości może nawet będziesz wstanie mniej więcej określić jego charakter, jeszcze przed zakupem patrząc na samą butelkę i kolor trunku.

Czysta lub z wodą

Whisky najlepiej próbować czystą, lub z niewielką ilością czystej wody w temperaturze pokojowej.

Uwierzcie mi, że odrobina (5ml) wody naprawdę pomaga whisky się otworzyć. Do kupienia są nawet wody z poszczególnych regionów Szkocji czy Irlandii.

Szkło

szklo do whiskyTo, z czego pijemy ma niezwykłe znaczenie na doznania związane z kosztowaniem whisky. O dziwo popularna „whiskówka” jest dokładną odwrotnością, czego potrzebujemy. Szklanki do whisky zwężają się ku górze, aby zatrzymać aromaty i ułatwić ich koncentrowanie. Dobrym substytutem będzie tutaj szklanka do koniaku lub nawet kieliszek do wina.

Zapach

Większość naszego smaku jest rozpoznawane przez zapach. Bez niego czujemy tylko podstawowe 5-6 smaków. Dlatego węch jest tak ważny przy każdej degustacji. Postaraj się wyłapać poszczególne nuty jak wanilia, orzechy, wiśnie, a nie skupiać się na ogólnej nucie.

Smak

Weź niewielki łyk trunku, rozprowadź go wewnątrz ust i delektuj się jego smakiem. Używaj węchu, aby określić charakter whisky. Nie trzymaj jednak jej zbyt długo w ustach, ponieważ alkohol pozbawi Cię przyjemności odczuwania głębszych smaków.

Zrelaksuj się

Nie ma sposobu na picie whisky, chociaż wielu będzie próbowało wam to wmówić. To ty ją pijesz, i będziesz ją pić tak jak Ci smakuje. Wszystkie zalecenia są właśnie tym,  zaleceniami. Rozkoszuj się własnym trunkiem w takiej postaci jak tobie smakuje najbardziej.

Relaks z cygarem i whisky

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Szklanki do whisky dla lubiących zimny trunek

Mówi się że gdyby whisky przeznaczona była do picia z lodem i colą, to by …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *