Home / Artykuły / Kiedy użyć shakera a kiedy stirować?

Kiedy użyć shakera a kiedy stirować?

Debata jest cały czas zacięta między zwolennikami stirowania, a osobami lubiącymi swoje drinki dobrze wykłócone w shakerze. Odpowiedz na pytanie, którą technikę powinieneś wybrać dla swoich koktajli jest bardzo prosta.

Jeśli to ty pijesz ten koktajl, użyj techniki, dzięki której dany koktajl smakuje ci najbardziej. Jeśli przyrządzasz koktajl dla kogoś innego, zastosuj się bezwzględnie do jego preferencji.

Istnieją jednak wskazówki, kiedy powinniśmy używać shakera, a kiedy całość powinniśmy stirować

 

Shakera używamy gdy:

  • Składniki są gęste, nieprzejrzyste.
  • Różnią się od siebie konsystencją.
  • Odbiegają znacznie ciężkością jeden od drugiego.
  • Gdy chcemy dobrze wykłócić składniki i/lub napowietrzyć koktajl.

 

Stirujemy, gdy:

  • Mieszamy składniki o takiej samej masie.
  • Gdy są przejrzyste.

Głównie stosujemy stirowanie łącząc alkohole mocne. Stirowanie pozwala nam łagodnie połączyć składniki bez zaburzania ich przejrzystości oraz zapobiega nadmiernemu napowietrzeniu naszego koktajlu.

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

DERBY

All Day Cocktail Metoda: Stirowanie 60ml Ginu 2 krople Peach Bitters Kilka świeżych liści mięty …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *