Home / Artykuły / Kilka słów o tylnej stronie baru

Kilka słów o tylnej stronie baru

Niektórzy mówią, że cała magia baru kryje się w jego półkach z butelkami. Tak, w tej części, którą barman ma zazwyczaj za plecami.

Sama w sobie ma wiele zastosowań. Często służy, jako ‘magazyn’ butelek. Czasami znajduje się na niej sprzęt barowy. Często gęsto znajdziemy tam maszynę do kawy. Co by tam się nie znalazło, to zawsze służy jako bardzo ważna część dekoracji. Jako barman masz obowiązek o nią dbać, w końcu to twoje zaplecze.

Kilka dobrych praktyk

Elegancki bar

 

  • Butelki muszą być zawsze ustawione etykietą do przodu
  • Butelki oraz szafki powinny być wolne od kurzu i innych zanieczyszczeń
  • Jeśli półki zrobione są z szkła, to zasługują na szczególną uwagę
  • Butelki powinny być poukładane w logiczny sposób oraz pogrupowane według rodzajów. Rum koło rumu, gin koło ginu itd.
  • Każda butelka powinna być czysta i estetyczna. Jeśli jakaś ma urwaną etykietę, to wymień całą butelkę
  • Zapasy powinny być regularnie sprawdzane i uzupełniane. Upewnij się, że wszystkie butelki są na swoim miejscu i czy żadnej nie brakuje.
  • Jeśli jakaś butelka stoi na półce zbyt długo, zastanów się, czy tu jest jej miejsce i co możesz zrobić, aby to zmienić. Może jakaś promocja? A może warto się dowiedzieć kilka ciekawych faktów na jej temat, aby zaciekawić swoich gości.
  • Jeśli istnieje taka możliwość, podkreśl ułożeniem swoje najcenniejsze eksponaty. Upewnij się przy tym, że jak ktoś zacznie je zamawiać, to będziesz w stanie je zaserwować
  • Jeśli darzysz jakąś markę szczególną uwagą, to podkreśl to układając kilka butelek tego trunku obok siebie (nigdy w różnych, przypadkowych miejscach). Przyciągnie to uwagę oraz zwiększy sprzedaż tego trunku
  • Planując ułożenie miej na uwadze ogólny wystrój i klimat miejsca. Jeśli lokal jest w stylu hawajskim, to wyeksponuj rumy, a nie whisky
  • Jeśli używasz speed-purerów to albo używaj je na wszystkich butelkach na półce, lub przynajmniej butelkach tego samego rodzaju. Bardzo nieestetycznie wyglądają takie rodzynki w postaci pojedynczych butelek z speed-purerami tu i ówdzie
  • Czystość i jeszcze raz czystość. Utrzymuj cały swój bar w nienagannej czystości

 bar z maszyną do kawy

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Bar z grami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *