Home / Alkohole / Koktajle, które każdy barman musi znać
Koktajle ktore musisz znac

Koktajle, które każdy barman musi znać


Każdy ma swoje ulubione receptury. Niektóre bardziej wyszukane, inne zaś bardzo proste.

Ja jednak się skupię tylko i wyłącznie na przepisach, które według mnie są obowiązkiem każdego barmana, który poważnie myśli o tym zawodzie.
Jeśli się myślicie, że lista powinna być uzupełniona o jakiś przepis to sekcja komentarzy jest cała dla was

Koktajle umieszczam alfabetycznie, aniżeli w zależności od ich popularności

 

 

A-H

Następny Poprzedni

AMERICANO

 

Americano
Americano

Before Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 30ml Campari
  • 30ml Wermutu czerwonego
  • Splash wody sodowej

 

 

Mieszamy wszystkie składniki bezpośrednio w szkle typu old-fashioned wraz z kostkamii lodu. Zdobić połówką plastra pomarańczy. Osobiście już 2 razy zapytano mnie na rozmowie kwalifikacyjnej o tą recepturę.

AVIATION

Aviation
Aviation

All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 45ml Ginu
  • 15ml Maraschino
  • 15ml Świeżego soku z cytryny

 

 

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej

B52

B52


After Dinner

Metoda: Budowana

  • 20ml Kahlui
  • 20ml Bailey’s Irish Cream
  • 20ml Grand Marnier

 

Układaj składniki jeden na drugim zgodnie z recepturą.
Podpal ostatnią warstwę i tak podawaj z słomkami na boku.

BELLINI

BELLINI


Sparkling Cocktail

Metoda: Budowana

  • 10ml Prosecco
  • 5ml Brzoskwiniowego puree

 

Do wysokiej szklanki na nóżce dajemy puree, po czym wlewamy Prosecco. Lekko mieszamy łyżką barmańską

BLACK RUSSIAN

BLACK RUSSIAN

After Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 50ml Wódki
  • 20ml Likieru kawowego

 

 

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu old-fashioned wypełnionej lodem

BLOODY MARY

BLOODY MARY

Longdrink

Metoda: Budowana

  • 45ml Wódki
  • 90ml Soku pomidorowego
  • 15ml Soku z cytryny
  • Klika kropel Worcestershire Sauce
  • Tabasco
  • Sól selerowa
  • Pieprz

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu long wypełnionej lodem, po czym mieszamy łyżką barmańską.
Dekoracja: Nać selera, opcjonalnie cząstka cytryny

 

BRAMBLE

BRAMBLE


All Day Cocktail

Metoda: Budowana

  • 40ml Gin
  • 15ml Soku z cytryny
  • 10ml Syropu cukrowego
  • 15ml Likieru blackberry

Wszystkie składniki oprócz ostatniego wlej do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlej likier blackberry na wierzch.

CAIPIRINHA

CAIPIRINHA

All Day Cocktail

Metoda: Madlowanie

  • 50ml Cachaca
  • 1/2 Limonki pokrojona na 4 części
  • 2 Łyżeczki cukru

 

W szklance old fashion umieść limonkę oraz cukier, po czym je zgnieść używając madlera. Dodaj Cachacę i kruszony lód. Wymieszaj dobrze.

CHAMPAGNE COCKTAIL

CHAMPAGNE COCKTAIL

Sparkling Cocktail
Metoda: Budowana

  • 90ml Schłodzonego szampana
  • 10ml Koniaku
  • Kilka kropel Angostura Bitters
  • 1 Kostka cukru

 

 

Do szampanówki wrzucamy kostkę cukru i nasączamy ją Angosturą Bitters. Dodajemy koniak oraz szampan.
Dekorujemy wisienką koktajlową

COSMOPOLITAN

COSMOPOLITAN


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 40ml Wódki cytrynowej
  • 15ml Cointreau
  • 15ml Świeżego soku z limonki
  • 30ml Soku żurawinowego

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

CUBA LIBRE

CUBA LIBRE

Longdrink

Metoda: Budowana

  • 50ml Jasnego rumu
  • 120ml Coli
  • 10ml Soku z limonki

 

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu long wypełnionej lodem.
Dekoracja: Cząstka limonki

DAIQUIRI

Daiquiri

Before Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 45ml Jasnego rumu
  • 25ml Świeżego soku z limonki
  • 15ml syropu cukrowego

 

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

DARK ‘N’ STORMY

DARK ‘N’ STORMY


Longdrink

Metoda: Budowana

  • 60ml Ciemnego rumu
  • 100ml Ginger Beer

 

Zmieszaj wszystkie składniki w szklance wypełnionej lodem

DRY MARTINI

Dry martini

Before Dinner Cocktail

Metoda: Stirowanie

  • 60ml Ginu
  • 10ml Wytrawnego wermutu

 

 

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dekorować oliwką

ESPRESSO MARTINI

ESPRESSO MARTINI


After Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 50ml Wódki
  • 10ml Kahlúi
  • 30ml Mocnego Espresso
  • Syrop cukrowy (zgodnie z preferencjami pijącego)

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

FRENCH 75

FRENCH 75


Sparkling Cocktail

Metoda: Kombinowana

  • 30ml Ginu
  • 15ml Soku z cytryny
  • 5ml Syropu cukrowego
  • 60 ml Szampana

Wszystkie składniki poza szampanem szejkujemy w szejkerze. Przecedzamy do szampanówki oraz dopełniamy szampanem.

FRENCH MARTINI

FRENCH MARTINI


Before Dinner Cocktail

Metoda: Stirowanie

  • 45ml Wódki
  • 15ml Likieru malinowego
  • 15ml Soku ananasowego

 

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przecedzamy do kieliszka koktajlowego.

GIN FIZZ

Gin fizz

Longdrink

Metoda: Kombinowana

  • 45ml Ginu
  • 30ml Świeżego soku z cytryny
  • 80ml Wody sodowej
  • 10ml Syropu cukrowego

Wykłócić dobrze w szejkerze wszystkie składniki oprócz wody sodowej, przelewamy do szklanki typu tumbler. Dopełniamy wodą sodową.
Dekorujemy plastrami cytryny

GOD FATHER

GOD FATHER

After Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 35ml Szkockiej Whisky
  • 35ml Amaretto

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu old-fashioned wypełnionej lodem

HEMINGWAY SPECIAL

HEMINGWAY SPECIAL


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 60ml Rumu białego
  • 40ml Soku Grejpfrutowego
  • 15ml Maraschino
  • 15ml Świeżego soku z limonki

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej, podwójnej szklanki koktajlowej.

Następny Poprzedni

 

 

I-Z

Następny Poprzedni

IRISH COFFEE

IRISH COFFEE

Hot Drink

Metoda: Budowana

  • 40ml Irlandzkiej whiskey
  • 90ml Gorącej, czarnej kawy
  • 30ml Śmietanki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

 

Rozgrzej whiskey, podpalając ją w szklance. Wlej gorącą kawę oraz dodaj łyżeczkę cukru. Na wierzch dodaj śmietankę.

KIR

IRISH COFFEE


Before Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 90ml białego wina musującego
  • 10ml Créme de Cassis

 

Wlej Créme de Cassis do szampanówki. Wypełnij winem musującym

LONG ISLAND ICED TEA

LONG ISLAND ICED TEA

Longdrink

Metoda: Budowana

  • 15ml Tequili
  • 15ml Wódki
  • 15ml Jasnego rumu
  • 15ml Triple sec
  • 15ml Ginu
  • 25ml Soku z cytryny
  • 30ml Syropu cukrowego
  • Dopełnienie colą

Wlej wszystkie składniki bezpośrednio do szklanki konsumpcyjnej wypełnionej lodem. Wymieszaj łyżką barmańską

MAI-TAI

MAI-TAI

Longdrink
Metoda: Szejkowanie

  • 40ml Jasnego rumu
  • 20ml Ciemnego rumu
  • 15ml Orange Curaćao
  • 15ml Syropu orgeat
  • 10ml Soku z limonki

 

Wykłócić dobrze w szejkerze wszystkie składniki, po czym przecedzić do szklanki typu highball.

MANHATTAN

Manhattan


Before Dinner cocktail

Metoda: Stirowanie

  • 50ml Whiskey żytnią
  • 20ml Czerwonego wermutu
  • Kilka kropel Angostura Bitters

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dekorować wisienką.

MARGARITA

MARGARITA


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 35ml Tequili
  • 20ml Cointreau
  • 15ml Soku z limonki

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej z rantem pokrytym solą.

MINT JULEP

MINT JULEP

Longdrink
Metoda: Budowana + madlowanie

  • 60ml Bourbon whiskey
  • 4 Gałązki mięty
  • 1 Łyżeczkę cukru pudru
  • Woda sodowa

 

 

Delikatnie zmadluj miętę, cukier oraz wodę.
Wypełnij wysoką szklankę kruszonym lodem. Dodaj Bourbon i wymieszaj łyżką barmańską aż szklanka się oszroni.
Dekoracja: Gałązka mięty

MOJITO

MOJITO

Longdrink
Metoda: Budowana + madlowanie

  • 40ml Jasnego rumu
  • 30ml Soku z limonki
  • 6 Gałązek mięty
  • 2 Łyżeczki cukru
  • Woda sodowa

 

Zmadluj miętę, cukier oraz sok z limonki
Dodaj odrobinę wody sodowej oraz wypełnij szklankę kruszonym lodem. Dodaj rum i dopełnij wodą sodową.
Dekoracja: Listek mięty oraz plasterek cytryny

MOSCOW MULE

MOSCOW MULE

Longdrink
Metoda: Budowana

  • 45ml Wódki
  • 120ml Ginger beer
  • 5ml Soku z limonki

 

 

Połącz w szklance wszystkie składniki.
Dekoracja: Plasterek limonki

NEGRONI

NEGRONI


Before Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 30ml Ginu
  • 30ml Campari
  • 30ml słodkiego czerwonego wermutu

 

Wlej wszystkie składniki bezpośrednio do szklanki konsumpcyjnej wypełnionej lodem. Wymieszaj łyżką barmańską. Opcjonalnie można dodać kropli Angostura bitters.
Dekorujemy plastrem pomarańczy.

OLD FASHIONED

OLD FASHIONED


Before Dinner Cocktail

Metoda: Kombinowana

  • 45ml Bourbon whiskey
  • Kilka kropel Angostura Bitters
  • 1 Kostka cukru
  • Odrobina wody

Umieszczamy kostkę cukru w szklance typu old-fashioned i nasączamy ją Angosturą. Dodajemy odrobinę czystej wody i madlujemy do rozpuszczenia.
Wypełniamy szklankę lodem i wlewamy whiskey.
Dekorujemy wisienkami koktajlowymi oraz pomarańczą.

PINA COLADA

PINA COLADA

Longdrink

Metoda: Blenderownaie

  • 30ml Jasnego rumu
  • 90ml Soku ananasowego
  • 30m Mleczka kokosowego

 

 

Zblenduj wszystkie składniki wraz z lodem w blenderze. Serwuj w szklance typu hurricane
Dekoracja: Cząstka ananasa z wisienką koktajlową

PISCO SOUR

PISCO SOUR

All Day Cocktail
Metoda: Szejkowana

  • 45ml Pisco
  • 30ml Soku z limonki
  • 20ml Syropu cukrowego
  • Białko jajka

 

Wykłócić dobrze w szejkerze wszystkie składniki. Przecedź do szklanki.
Dekoracja: Kropla Angosturay bitters

SAZERAC

SAZERAC

After Dinner Cocktail
Metoda: Kombinowana

  • 50ml Koniaku
  • 10ml Absyntu
  • 1 Kostka cukru
  • Kilka kropel Peychaud’s bitters

 

 

Nalej do szklanki typu old-fashioned absyntu i zamieszaj w taki sposób, aby pokrywał całe wnętrze szklanki, po czym wypełnij szklankę kruszonym lodem i odłóż na bok.
W szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem wymieszaj pozostałe składniki łyżką barmańską.
Wyrzuć kruszony lód oraz nadwyżkę absyntu ze szklanki i przecedź koktajl do niej.
Dodaj skórkę cytryny, jako dekorację.
Oryginalna receptura została zmieniona po wojnie secesyjnej. Zbożowa whiskey zastąpiła koniak z racji, iż stał się ciężko dostępny.

SEX ON THE BEACH

SEX ON THE BEACH

Longdrink
Metoda: Budowana

  • 40ml Wódki
  • 20ml Likieru brzoskwiniowego
  • 40ml Soku z żurawiny
  • 40ml Soku pomarańczowego

 

 

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki wypełnionej lodem.
Dekoracja: Plasterek pomarańczy

SIDECAR

SIDECAR


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 50ml Koniaku
  • 20ml Triple Sec
  • 20ml Świeżego soku z cytryny

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

VESPER

VESPER

Before Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 60ml Ginu
  • 15ml Wódki
  • 7,5ml Lillet Blonde

 

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

WHISKEY SOUR

WHISKEY SOUR

Before Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 45ml Bourbon Whiskey
  • 30ml Soku cytrynowego
  • 15ml Syropu cukrowego

 

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.
Jeśli serwowany jest „on the rocks” wówczas podajemy go w szklance old-fashioned z lodem.
Dekoracja: Wisienka maraschino oraz plasterek pomarańczy
Opcjonalnie: Odrobina jajka białego. Wówczas musimy mocniej szejkować, aby uzyskać piankę

WHITE LADY

WHITE LADY

All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 40ml Ginu
  • 30ml Triple Sec
  • 20ml Świeżego soku z cytryny

 

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

Następny Poprzedni

Spróbujmy ułatwić zadanie nauczenia się wszystkich przepisów I podzielmy je na zasadzie głównego alkoholu

 


Inne

Wódka

 


BLACK RUSSIAN

BLACK RUSSIAN

After Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 50ml Wódki
  • 20ml Likieru kawowego

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu old-fashioned wypełnionej lodem

 

BLOODY MARY

BLOODY MARY

Longdrink

Metoda: Budowana

  • 45ml Wódki
  • 90ml Soku pomidorowego
  • 15ml Soku z cytryny
  • Klika kropel Worcestershire Sauce
  • Tabasco
  • Sól selerowa
  • Pieprz

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu long wypełnionej lodem, po czym mieszamy łyżką barmańską.
Dekoracja: Nać selera, opcjonalnie cząstka cytryny

 

COSMOPOLITAN

COSMOPOLITAN


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 40ml Wódki cytrynowej
  • 15ml Cointreau
  • 15ml Świeżego soku z limonki
  • 30ml Soku żurawinowego

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

 

ESPRESSO MARTINI

ESPRESSO MARTINI


After Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 50ml Wódki
  • 10ml Kahlúi
  • 30ml Mocnego Espresso
  • Syrop cukrowy (zgodnie z preferencjami pijącego)

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

 

 

FRENCH MARTINI

FRENCH MARTINI


Before Dinner Cocktail

Metoda: Stirowanie

  • 45ml Wódki
  • 15ml Likieru malinowego
  • 15ml Soku ananasowego

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przecedzamy do kieliszka koktajlowego.

 

MOSCOW MULE

MOSCOW MULE


Longdrink

Metoda: Budowana

  • 45ml Wódki
  • 120ml Ginger beer
  • 5ml Soku z limonki

Połącz w szklance wszystkie składniki.
Dekoracja: Plasterek limonki

 

 

SEX ON THE BEACH

SEX ON THE BEACH

Longdrink

Metoda: Budowana

  • 40ml Wódki
  • 20ml Likieru brzoskwiniowego
  • 40ml Soku z żurawiny
  • 40ml Soku pomarańczowego

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki wypełnionej lodem.
Dekoracja: Plasterek pomarańczy

 


Rum

 


CAIPIRINHA

CAIPIRINHA

All Day Cocktail

Metoda: Madlowanie

  • 50ml Cachaca
  • 1/2 Limonki pokrojona na 4 części
  • 2 Łyżeczki cukru

W szklance old fashion umieść limonkę oraz cukier, po czym je zgnieść używając madlera. Dodaj Cachacę i kruszony lód. Wymieszaj dobrze.

 

CUBA LIBRE

CUBA LIBRE

Longdrink

Metoda: Budowana

  • 50ml Jasnego rumu
  • 120ml Coli
  • 10ml Soku z limonki

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu long wypełnionej lodem.
Dekoracja: Cząstka limonki

 

DAIQUIRI

Daiquiri

Before Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 45ml Jasnego rumu
  • 25ml Świeżego soku z limonki
  • 15ml syropu cukrowego

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

 

DARK ‘N’ STORMY

DARK ‘N’ STORMY


Longdrink

Metoda: Budowana

  • 60ml Ciemnego rumu
  • 100ml Ginger Beer

Zmieszaj wszystkie składniki w szklance wypełnionej lodem

 

HEMINGWAY SPECIAL

HEMINGWAY SPECIAL


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 60ml Rumu białego
  • 40ml Soku Grejpfrutowego
  • 15ml Maraschino
  • 15ml Świeżego soku z limonki

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej, podwójnej szklanki koktajlowej

 

MAI-TAI

MAI-TAI


Longdrink

Metoda: Szejkowanie

  • 40ml Jasnego rumu
  • 20ml Ciemnego rumu
  • 15ml Orange Curaćao
  • 15ml Syropu orgeat
  • 10ml Soku z limonki

Wykłócić dobrze w szejkerze wszystkie składniki, po czym przecedzić do szklanki typu highball

 

MOJITO

MOJITO


Longdrink

Metoda: Budowana + madlowanie

  • 40ml Jasnego rumu
  • 30ml Soku z limonki
  • 6 Gałązek mięty
  • 2 Łyżeczki cukru
  • Woda sodowa

Zmadluj miętę, cukier oraz sok z limonki
Dodaj odrobinę wody sodowej oraz wypełnij szklankę kruszonym lodem. Dodaj rum i dopełnij wodą sodową.
Dekoracja: Listek mięty oraz plasterek cytryny

 

PINA COLADA

PINA COLADA


Longdrink

Metoda: Blenderownaie

  • 30ml Jasnego rumu
  • 90ml Soku ananasowego
  • 30m Mleczka kokosowego

Zblenduj wszystkie składniki wraz z lodem w blenderze. Serwuj w szklance typu hurricane
Dekoracja: Cząstka ananasa z wisienką koktajlową

 


Gin

 


AVIATION

Aviation
Aviation

All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 45ml Ginu
  • 15ml Maraschino
  • 15ml Świeżego soku z cytryny

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej

 

BRAMBLE

BRAMBLE


All Day Cocktail

Metoda: Budowana

  • 40ml Gin
  • 15ml Soku z cytryny
  • 10ml Syropu cukrowego
  • 15ml Likieru blackberry

Wszystkie składniki oprócz ostatniego wlej do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Następnie wlej likier blackberry na wierzch.

 

DRY MARTINI

Dry martini

Before Dinner Cocktail

Metoda: Stirowanie

  • 60ml Ginu
  • 10ml Wytrawnego wermutu

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dekorować oliwką

 

FRENCH 75

FRENCH 75


Sparkling Cocktail

Metoda: Kombinowana

  • 30ml Ginu
  • 15ml Soku z cytryny
  • 5ml Syropu cukrowego
  • 60 ml Szampana

Wszystkie składniki poza szampanem szejkujemy w szejkerze. Przecedzamy do szampanówki oraz dopełniamy szampanem.

 

GIN FIZZ

Gin fizz

Longdrink

Metoda: Kombinowana

  • 45ml Ginu
  • 30ml Świeżego soku z cytryny
  • 80ml Wody sodowej
  • 10ml Syropu cukrowego

Wykłócić dobrze w szejkerze wszystkie składniki oprócz wody sodowej, przelewamy do szklanki typu tumbler. Dopełniamy wodą sodową.
Dekorujemy plastrami cytryny

 

NEGRONI

NEGRONI


Before Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 30ml Ginu
  • 30ml Campari
  • 30ml słodkiego czerwonego wermutu

Wlej wszystkie składniki bezpośrednio do szklanki konsumpcyjnej wypełnionej lodem. Wymieszaj łyżką barmańską. Opcjonalnie można dodać kropli Angostura bitters.
Dekorujemy plastrem pomarańczy

 

VESPER

VESPER


Before Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 60ml Ginu
  • 15ml Wódki
  • 7,5ml Lillet Blonde

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

 

WHITE LADY

WHITE LADY


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 40ml Ginu
  • 30ml Triple Sec
  • 20ml Świeżego soku z cytryny

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej

 

 

Tequila

 


MARGARITA

MARGARITA


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 35ml Tequili
  • 20ml Cointreau
  • 15ml Soku z limonki

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej z rantem pokrytym solą

 

 

 

Brandy

 


CHAMPAGNE COCKTAIL

CHAMPAGNE COCKTAIL


Sparkling Cocktail

Metoda: Budowana

  • 90ml Schłodzonego szampana
  • 10ml Koniaku
  • Kilka kropel Angostura Bitters
  • 1 Kostka cukru

Do szampanówki wrzucamy kostkę cukru i nasączamy ją Angosturą Bitters. Dodajemy koniak oraz szampan.
Dekorujemy wisienką koktajlową

 

PISCO SOUR

PISCO SOUR


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowana

  • 45ml Pisco
  • 30ml Soku z limonki
  • 20ml Syropu cukrowego
  • Białko jajka

Wykłócić dobrze w szejkerze wszystkie składniki. Przecedź do szklanki.
Dekoracja: Kropla Angosturay bitters

 

SAZERAC

SAZERAC


After Dinner Cocktail

Metoda: Kombinowana

  • 50ml Koniaku
  • 10ml Absyntu
  • 1 Kostka cukru
  • Kilka kropel Peychaud’s bitters

Nalej do szklanki typu old-fashioned absyntu i zamieszaj w taki sposób, aby pokrywał całe wnętrze szklanki, po czym wypełnij szklankę kruszonym lodem i odłóż na bok.
W szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem wymieszaj pozostałe składniki łyżką barmańską.
Wyrzuć kruszony lód oraz nadwyżkę absyntu ze szklanki i przecedź koktajl do niej.
Dodaj skórkę cytryny, jako dekorację.

Oryginalna receptura została zmieniona po wojnie secesyjnej. Zbożowa whiskey zastąpiła koniak z racji, iż stał się ciężko dostępny

SIDECAR

SIDECAR


All Day Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 50ml Koniaku
  • 20ml Triple Sec
  • 20ml Świeżego soku z cytryny

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.

 

 

Whisk(e)y

 


GOD FATHER

GOD FATHER

After Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 35ml Szkockiej Whisky
  • 35ml Amaretto

Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu old-fashioned wypełnionej lodem

 

IRISH COFFEE

IRISH COFFEE

Hot Drink

Metoda: Budowana

  • 40ml Irlandzkiej whiskey
  • 90ml Gorącej, czarnej kawy
  • 30ml Śmietanki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Rozgrzej whiskey, podpalając ją w szklance. Wlej gorącą kawę oraz dodaj łyżeczkę cukru. Na wierzch dodaj śmietankę

 

MANHATTAN

Manhattan


Before Dinner cocktail

Metoda: Stirowanie

  • 50ml Whiskey żytnią
  • 20ml Czerwonego wermutu
  • Kilka kropel Angostura Bitters

Wszystkie składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej i przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dekorować wisienką

 

MINT JULEP

MINT JULEP


Longdrink

Metoda: Budowana + madlowanie

  • 60ml Bourbon whiskey
  • 4 Gałązki mięty
  • 1 Łyżeczkę cukru pudru
  • Woda sodowa

Delikatnie zmadluj miętę, cukier oraz wodę.
Wypełnij wysoką szklankę kruszonym lodem. Dodaj Bourbon i wymieszaj łyżką barmańską aż szklanka się oszroni.
Dekoracja: Gałązka mięty

 

OLD FASHIONED

OLD FASHIONED


Before Dinner Cocktail

Metoda: Kombinowana

  • 45ml Bourbon whiskey
  • Kilka kropel Angostura Bitters
  • 1 Kostka cukru
  • Odrobina wody

Umieszczamy kostkę cukru w szklance typu old-fashioned i nasączamy ją Angosturą. Dodajemy odrobinę czystej wody i madlujemy do rozpuszczenia.
Wypełniamy szklankę lodem i wlewamy whiskey.
Dekorujemy wisienkami koktajlowymi oraz pomarańczą.

 

WHISKEY SOUR

WHISKEY SOUR

Before Dinner Cocktail

Metoda: Szejkowanie

  • 45ml Bourbon Whiskey
  • 30ml Soku cytrynowego
  • 15ml Syropu cukrowego

Wykłócić dobrze w szejkerze, po czym przecedzić do schłodzonej szklanki koktajlowej.
Jeśli serwowany jest „on the rocks” wówczas podajemy go w szklance old-fashioned z lodem.
Dekoracja: Wisienka maraschino oraz plasterek pomarańczy
Opcjonalnie: Odrobina jajka białego. Wówczas musimy mocniej szejkować, aby uzyskać piankę

 

 

Inne

 


AMERICANO

 

Americano
Americano

Before Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 30ml Campari
  • 30ml Wermutu czerwonego
  • Splash wody sodowej

Mieszamy wszystkie składniki bezpośrednio w szkle typu old-fashioned wraz z kostkamii lodu. Zdobić połówką plastra pomarańczy.

Osobiście już 2 razy zapytano mnie na rozmowie kwalifikacyjnej o tą recepturę.

B52

B52


After Dinner

Metoda: Budowana

  • 20ml Kahlui
  • 20ml Bailey’s Irish Cream
  • 20ml Grand Marnier

Układaj składniki jeden na drugim zgodnie z recepturą.
Podpal ostatnią warstwę i tak podawaj z słomkami na boku.

 

BELLINI

BELLINI


Sparkling Cocktail

Metoda: Budowana

  • 10ml Prosecco
  • 5ml Brzoskwiniowego puree

Do wysokiej szklanki na nóżce dajemy puree, po czym wlewamy Prosecco. Lekko mieszamy łyżką barmańską

 

KIR

IRISH COFFEE


Before Dinner Cocktail

Metoda: Budowana

  • 90ml białego wina musującego
  • 10ml Créme de Cassis

Wlej Créme de Cassis do szampanówki. Wypełnij winem musującym

 

 

LONG ISLAND ICED TEA

LONG ISLAND ICED TEA


Longdrink

Metoda: Budowana

  • 15ml Tequili
  • 15ml Wódki
  • 15ml Jasnego rumu
  • 15ml Triple sec
  • 15ml Ginu
  • 25ml Soku z cytryny
  • 30ml Syropu cukrowego
  • Dopełnienie colą

Wlej wszystkie składniki bezpośrednio do szklanki konsumpcyjnej wypełnionej lodem. Wymieszaj łyżką barmańską

 

Wróć do góry strony

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Jakie drinki bezalkoholowe można znaleźć w sklepach

Artykuł Sponsorowany W sklepach dostępne są zarówno gotowe produkty alkoholowe, jak wódki, wina czy rumy, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *