zdjęcie: Adrian Scottow

Martinez

Nazywany ojcem martini. Ten klasyczny koktajl ma bardzo niejasną historię oraz recepturę. Pierwszy raz pojawił się w książce „The Modern Bartender” napisanej przez O.H. Byron w 1884.

Wile osób przypisuje ten koktajl słynnemu Jerremu Thomasowi. Nie pojawia się on jednak w pierwszej edycji jego książki z 1862 „How to mix drinks”, a jedynie w jej reedycji z 1887.

Nazwa zapewne wzięła się od miasta o tej samej nazwie, czyli Martinez znajdującego się w Kalifornii. To górnicze miasto jak większość nie miało zbyt wiele do zaoferowania, więc spragnieni wrażeń oraz rozrywki górnicy znajdowali swoje szczęście w alkoholu. Historia wyjątkowo przypominająca daiquiri, czyż nie?

Przepis:

1#

Old tom gin

Słodki wermut

Maraschino Liqueur

Angostura Bitters

45ml

45ml

5ml

2d

 

2#

Old tom gin

Słodki wermut

Orange Curacao

Angostura Bitters

45ml

45ml

7ml

2d

Tak samo jak Manhattan tak również Martinez posiada wersje wytrawne, słodkie oraz idealne.

To jeden z tych koktajli, który należy dobrać pod siebie tak, więc nie bójcie się eksperymentować.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Slow Cofortable Screw Against The Wall

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dobrze wyszejkować w shakerze. Przelać używając metody “single straining”  do szklanki …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *