Home / Koktajle / Mojito

Mojito

Tego koktajlu nie trzeba nikomu przedstawiać.

Jak zrobić mojito.

Wersja jest trochę zmodyfikowana. Jak zapewne większość z was wie ja, jako dziecko Azji sztuki barmaństwa uczyłem się w Kuala Lumpur. W stolicy Malezji temperatura jest nieznośnie wysoka. W Polsce przyjęło się robienie mojito całkowicie na kruszonym lodzie. Tak wykonany drink bardzo szybko rozwodniłby się w tropikalnym klimacie. W związku z tym, Malezyjczycy używają całych kości lodu, a kruszony lód używają jedynie na sam koniec, aby cała kompozycja wyglądała atrakcyjnie. Całość naprawdę wygląda lepiej, ponieważ na pierwszy rzut oka przypadkowy obserwator zapewne nie zauważy różnicy poza lepszą przejrzystością drinka.

 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Białko w koktajlach i jego substytuty

Bezpieczne obchodzenie się z jajkiem Niektórzy z nas ( w tym ja) mają wrodzoną sceptyczność …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *