Home / Artykuły / Nowy smak Ballantine’s czyli Ballantine’s Brasil

Nowy smak Ballantine’s czyli Ballantine’s Brasil

 INFORMACJA PRASOWA

Samba, karnawał w Rio i tradycyjny smak – to wszystko jest na wyciągniecie ręki dzięki zupełnie nowemu Ballantine’s Brasil z dodatkiem limonki. Ta słoneczna nowość dostępna jest już w polskich sklepach.

Radość życia, pasja i optymizm kojarzy nam się z Ameryką Południową. Tam również narodziła się nieznana dotąd w Europie tradycja łączenia alkoholu ze smakiem dojrzewających w południowym słońcu limonek. To niezwykłe połączenie stało się inspiracją do stworzenia zupełnie nowego smaku.

Ballantine’s Brasil

to niespotykane na polskim rynku poballantines-brasilłączenie orzeźwiającego smaku cytrusów. Tak dobrane składniki gwarantują niezwykłe doznania dla zmysłów, zarówno wielbicieli tradycyjnego smaku whisky, jak i tych, poszukujących czegoś zupełnie nowego.

Niezwykły smak uzyskuje się na ostatnim etapie procesu produkcyjnego. Ballantine’s Brasil leżakuje w beczkach wypełnionych macerowaną skórką brazylijskiej limonki.

Ballantine’s Brasil to połączenie szkockiej tradycji i brazylijskiej pasji. To intrygująca propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w świecie whisky, ale również dla osób, które są otwarte na nowe smaki – mówi Ken Lindsay, Globalny Ambasador Whisky Ballantine’s.
Ballantine’s Brasil doskonale smakuje solo jak i w towarzystwie. Dużo kostek lodu, kilka plastrów limonki oraz odrobina lemoniady to proste i smakowite połączenie nazwane ‘Highland Samba’. Ballantine’s Brasil można również łączyć z płynnym miodem i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

Więcej o marce Ballantine’s:

Ballantine’s to whisky typu blended, w której skład wchodzi ponad 40 rodzajów szkockich whisky z 4 regionów Szkocji: Speyside, Highlands, Islay oraz Lowlands. Na jej charakter szczególnie wpływają whisky słodowe powstające w jednej z najstarszych destylarni w regionie Speyside, a mianowicie Glenburgie nadającej mieszance smak jabłek i gruszek. Miltonduff – kolejna destylarnia uzupełnia Ballantine’s o nuty kwiatowe, ziołowe oraz dodaje delikatną nutę wanilii. Z kolei malt whisky powstające w destylarni Scapa nadają jej kremową słodycz. Charakterystyczny styl whisky Ballantine’s można określić jako elegancki, wyważony, delikatny i słodki. Przyczynia się do tego fakt, że Ballantine’s dojrzewa tylko i wyłącznie w dębowych beczkach po burbonie. Nad jakością w każdej fazie procesu wytwarzania whisky, poczynając od zbioru zboża, a na gotowym trunku kończąc, czuwa Master Blender – Sandy Hyslop. Stanowi on pieczę nad idealną kompozycją whisky słodowych i zbożowych, tak aby stworzyć dzieło, które wyróżnia aromaty i nadać im odpowiednią harmonię.

Ken Lindsay – Globalny Ambasador Marki Ballantine’s

ken-lindsayKen Lindsay to charyzmatyczny ambasador oraz jeden z najznamienitszych strażników marki w branży producentów szkockiej whisky. Od wielu lat jest odpowiedzialny za szerzenie wiedzy na temat szkockiej whisky marki Ballantine’s, a w szczególności nagradzanego na całym świecie asortymentu super premium – 17-letniej, 21-letniej i 30-letniej whisky Ballantine’s.

Doceniając wkład Kena w promowanie szkockiej whisky, w kraju i na całym świecie, w 1988 roku został mu przyznany tytuł Keeper of the Quaich przez najbardziej prestiżowe stowarzyszenie whisky w Szkocji.

źródło: materiały prasowe - Pernod Ricard

About Lidia Karecka

Lidia Karecka
Barmanka pracująca w Londynie. Kobiece spojrzenie na świat barmański.

Sprawdź również

Szklanki do whisky dla lubiących zimny trunek

Mówi się że gdyby whisky przeznaczona była do picia z lodem i colą, to by …

3 Komentarze

  1. Z czym to się najlepiej pije?

  2. Chłopak z Trójmiasta

    Wpisałem w Google z czym pić balaśkę brasil, a to wyskakuje Wasz słaby artykuł na jej temat. Zróbcie coś dla siebie i innych i zamknięcie ten, to coś, bo przecież nie portal chyba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *