Home / Artykuły / Noże – jakich używać i gdzie kupić

Noże – jakich używać i gdzie kupić

Chef knife

Nóż jest najlepszym przyjacielem kucharza.

Niektórzy nawet twierdzą, że po ostrości noża rozpoznasz dobrego kucharza od złego.

Jak każdy wie, kuchnia nie jest wcale tak daleko od baru niż się może wydawać. Mimo wiecznych napięć między tymi dwoma segmentami lokali, nie ma powodu, aby nie czerpać garściami z doświadczenia kucharzy, którzy bez dobrego noża nie mogliby wykonywać swoich obowiązków.

W niemal każdym miejscu gdzie miałem możliwość pracować, zawsze uważnie przyglądałem się techniką posługiwania się nożem. W szczególności techniką ostrzenia i przechowywania noży. Jak można się domyślić, każdy kucharz będzie miał swoją technikę, którą będzie uważał za najlepszą. Przynajmniej ja tak uważałem. Okazało się jednak, że większość kuchni korzysta z zewnętrznych firm ostrzących noże.

MORIMOTO

 

Co jak by używać noży, których nie trzeba ostrzyć?

Jak się szybko dowiedziałem, nóż tak naprawdę tępi się nie od samego cięcia, a od spotkania z twardą powierzchnia jak deska do krojenia. Dlatego też powstały noże ząbkowane, które ułatwiają cięcie oraz zapobiegają kontaktu powierzchni tnącej z twardą powierzchnią deski.

Mowa tutaj oczywiście o nożach niewielkich rozmiarów (takich jak używamy za barem).

nóż

Czego nie powinniśmy robić z naszymi nożami:

 

  • Myć ich w zmywarce.

Wysoka temperatura osłabia stal, co skutkuje pogorszeniem, jakości noża oraz jego szybszym zużyciem.

  • Zostawiać go w zlewie wypełnionym wodą.

Po pierwsze, noże najlepiej się czują, gdy są suche i pozbawione wilgoci.

Po drugie, jest to bardzo niebezpieczne dla osoby, która nie daje sobie sprawy, że ten nóż tam jest.

  • Używać noża do wszystkiego.

Nóż jest do krojenia a nie do otwierania puszek czy butelek.

  • Pozostawianie w kwaśnym odczynie.

Limonki, cytryny oraz inne owoce są bardzo kwaśne. Pozostawienie noża samemu sobie po krojeniu takich owoców znacznie skraca jego żywotność. Pamiętaj, aby nóż po każdym użyciu przepłukać wodą oraz wytrzeć do sucha szmatką.

 

A może nóż ceramiczny?

Brak możliwości ostrzenia oraz podatność na złamania przy najmniejszym upadku skreśla te noże z mojego baru.

 

Noże jakiej firmy polecam?

Z reguły staram się omijać branding, ale jeśli chodzi o noże to chyba nie ma lepszej marki niż Szwajcarski Victorinox. Ich noże są objęte dożywotnią gwarancją. Jeśli się z moją opinią nie zgadzacie to chętnie wypróbuje alternatywne rozwiązania. Dajcie znać w komentarzach.

Ostry-sklep.pl przesłał mi te noże do testowania, co robię już od kilku miesięcy a noże są nadal ostre. Tak naprawdę ten artykuł jest prosty i przyjemny, ponieważ noży Victorinox używam od początku swojej kariery na nie od kilku miesięcy.

Noże możecie nabyć bezpośrednio na stronie Ostry-sklep.pl

 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Koktajle ktore musisz znac

Koktajle, które każdy barman musi znać

ażdy ma swoje ulubione receptury. Niektóre bardziej wyszukane, inne zaś bardzo proste. Ja jednak się …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *