Home / Mały ekran / Poznaj tajniki łączenia wina z potrawami – na co zwrócić uwagę na zakupach i w restauracji?
Woman holds glass of wine before bunch of grape lying on black plate

Poznaj tajniki łączenia wina z potrawami – na co zwrócić uwagę na zakupach i w restauracji?

Kultura picia alkoholu na Starym Kontynencie jest bardzo złożona. Nie wystarczy znać różnicę pomiędzy winem wytrawnym a winem słodkim. Bywają w towarzystwie trzeba wejść o krok dalej – poznać szczepy win: ich nazwy, specyfikę, bukiet smakowy, ciekawostki produkcyjne, a nawet barwę. Prawdziwy sprawdzian z wiedzy o winie czeka nas bowiem przy stole, gdy musimy zamówić lub podać gościom trunek odpowiedni do potrawy na talerzu.

 

Przed odkorkowaniem wina – co należy wiedzieć

Pamiętaj, że istnieje kilka sztandarowych zasad podawania win. Jak w każdej dziedzinie, możesz tutaj pozwolić sobie na pewną dozę oryginalności i przełamania schematów, jednak nie w każdym przypadku. Wina do potraw podaje się zawsze w kieliszkach z bezbarwnego, gładkiego szkła – barwa wina jest niezwykle istotna. Pamiętaj także, że wina białe podaje się przed winami czerwonymi, a wina lekkie przed winami o mocniejszym charakterze.

 

Wina białe

W kuchni wina białe dobrze komponują się jako towarzystwo dla potraw lekkich, takich jak białe mięso, delikatne sery lub ryby. Idealnie zgrywają się z potrawami, których głównym składnikiem są grzyby (wyjątkiem są prawdziwki). Ich z reguły świeży charakter pozwala z powodzeniem traktować je jako aperitif w letnie dni, zwłaszcza wina białe o mocno owocowym bukiecie. Z tego względu podaje się je w temperaturze około 10 stopni. Istnieje niepisana zasada, że wina białe podaje się w kieliszkach o smukłym kształcie, wyższych niż w przypadku win czerwonych.

Wina różowe

Jeśli wino różowe ma mocno wytrawny charakter, należy stosować tę samą zasadę doboru, która panowała przy winach białych. Jednakże wina różowe półsłodkie, cieszące się sporą popularnością, mają swoje zastosowanie raczej w późniejszej fazie – przy deserach. Ich przyjemna, słodkawa nuta smakowa doskonale komponuje się w ustach ze słodyczami. Sztandarowym przykładem są wina zinfandel.

SONY DSC

Wina czerwone lekkie

Są to zdecydowanie najbardziej uniwersalne wina. Znawcy zgodnie twierdzą, że lekko schłodzone mogą pełnić rolę aperitifu. Wina czerwone w takiej formie są doskonałym dodatkiem do makaronów, wędlin, czerwonego mięsa, pizzy czy innych, wyrazistych w smaku dań. Dobrze jest, by wino czerwone, serwowane gościom, nie było dominującym smakowo elementem w trakcie posiłku. To wino jest dodatkiem do potrawy, a nie odwrotnie!

Wina czerwone leżakujące

 

Wina czerwone, które leżakowały przez lata, słyną z tego, że cechuje je głęboki aromat. Stąd wina te nie powinny być schładzane, lecz podawane w temperaturze około 18 stopni. Wina czerwone tego rodzaju podaje się do potraw cięższych, o mocnym temperamencie – krwistych mięs czy mocno aromatycznych serów.

Wśród gości dobrze jest uprzednio dowiedzieć się o preferencje smakowe. Wina czerwone dla wielu entuzjastów tych trunków są na tyle szlachetne w smaku, że nie powinno podawać się ich wraz z innymi potrawami, gdyż utrudnia to wydobycie ich najlepszych cech.

Więcej ciekawostek ze świata win – https://alkohol-online.pl/32-wina

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Piwo domowe – jak je zrobić w domowym zaciszu?

Ciepłe, wiosenne lub letnie wieczory to idealny moment na spotkanie ze znajomymi. Często wybieramy miejsca …