Home / Artykuły / Artykuły sponsorowane / Przekąski do drinków i piwa – inspiracje

Przekąski do drinków i piwa – inspiracje

Urządzasz imprezę i szukasz inspiracji co do przekąsek? Jeżeli chcesz podporządkować swoje menu pod kątem spożywanych trunków alkoholowych, to w tym artykule znajdziesz proste i szybkie przepisy, które sprawdzą się na każdym przyjęciu.

 

Paszteciki z serem pleśniowym

Składniki

  • 250 gram ciasta francuskiego,
  • ser pleśniowy typu camembert,
  • suszone oregano,
  • sól, pieprz,
  • jajko.

Przygotowanie: Bierzemy płat ciasta i dzielimy go na równe części – powinno wyjść około 12-16 kwadratów. Kroimy również ser. Kładziemy na każdym kawałeczku kwadrat sera i posypujemy szczyptą soli, pieprzu i oregano. Zawijamy paszteciki w dowolny sposób. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do smażenia. Smarujemy paszteciki niewielką ilością rozbełtanego jajka. Wkładamy do pieca na około 20 minut. Powinien być nagrzany do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Inna propozycja podania: do środka wkładamy pokrojone pomidory, cebulkę i ser pleśniowy, jako dodatki

Makaronowa sałatka:

Składniki:

  • 100 gram makaronu ryżowego,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1-2 pomidory,
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • 100 gram szynki.

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ogórka, pomidora i szynkę kroimy na drobno. Dodajemy resztę składników i doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy sałatkę. Gotowe.

Bagietka czosnkowa z ziołami

Składniki:

  • 1 długa bagietka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Zioła suszone,
  • Sól,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przyrządzenia:

Bagietkę kroimy na małe kromki, tak, aby całość trzymała się nadal w jednym kawałku na skórce. Przygotowujemy folię aluminiową i nagrzewamy piec do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mieszamy ze sobą rozgniecione ząbki czosnku, zioła i masło. Przekładamy kawałki bagietki mieszanką. Wkładamy ją do pieca zawiniętą w folię na około 15-20 minut.

Krążki cebulowe do piwa

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • Jajko,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy tartą bułkę, natomiast do drugiej wrzucamy jajko, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem.

Kroimy cebulę na krążki o grubości około 0,5 cm. Wyciągamy krążki z wewnątrz cebuli i delikatnie oddzielamy. Ściągamy błonki. Zanurzamy krążki w cieście, później w bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor w głębokiej patelni. Po wyjęciu kładziemy je na ręcznik papierowy.

Krążki najlepiej podawać czosnkowym, słodko-kwaśnym lub BBQ. Dobrze sprawdzi się też sos serowy. Polecamy szczególnie ten z przepisu internetowego magazynu kulinarnego: http://www.codogara.pl/13048/sos-serowy/

Koreczki caprese

Składniki:

  • Małe pomidorki cherry lub truskawkowe,
  • 1 kulka białej mozzarelli,
  • Świeża bazylia,
  • Sól,
  • Pieprz.

Wykonanie przepisu:

Kroimy nasze pomidory na pół, lekko je solimy oraz dodajemy pieprz. Kulkę mozzarelli wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarella nie powinna być większa niż pomidorki. Idealna proporcja to ½ wielkości pomidora w stosunku do kawałka mozzarelli. Nabijamy kawałki pomidorków na przemian z bazylią i serem. Opcjonalnie można skropić koreczki oliwą. Układamy je na półmisku lub talerzu.

przekaski-do-drinkow-i-piwa-–-inspiracje-2

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Jeden komentarz

  1. Chyba skorzystam z przepisu na paszteciki z serem pleśniowym bo mi się bardzo spodobał 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *