Home / Alkohole / Quick Sand – Koktajl którym wygrałem mistrzostwa Malezji w 2010

Quick Sand – Koktajl którym wygrałem mistrzostwa Malezji w 2010

Udało mi się znaleźć przepis, dzięki któremu wygrałem mistrzostwo Malezji w 2010 roku na konkursie HoReCa

Oto on:

Quick Sand Cocktail

Quick Sand

  • 60ml Wino pomarańczowe [homemade]
  • 30ml Jack Daniels
  • 15ml Crème de cacao
  • 15ml Sweet vermouth
  • 15ml Sok z limonki
  • 15ml Syrop cukrowy
  • Cynamon

 

 Caviar

  • 30ml Jack Daniels
  • 30ml Amaretto
  • 100ml Kawy
  • Butterscotch [homemade]

CaviarW tamtym czasie na topie była kuchnia molekularna. Tej metody właśnie użyłem do przygotowania dekoracji.

Pawel_Babiak_SolulEd_outMoże zastanawiać, o co chodzi z tym winem pomarańczowym. Nie, nie znalazłem żadnego tajnego składnika w zakątkach bazarów Kuala Lumpur. Wino pomarańczowe przygotowałem sam ze świeżych pomarańczy oraz soku pomarańczowego. Zajęło mi to ponad pół roku. Tak, więc można rzec, że do konkursu przygotowywałem się 6 miesięcy z hakiem.

Sama nazwa koktajlu, która brzmi „Quick Sand” była zainspirowana kolorem oraz faktem, że opadający cynamon tworzył iluzję zapadającego się piasku. Nazwę pomógł mi wymyśleć, mój przyjaciel ze Sri lanki Anoop Raj.

Hallowen Horeca 059

Jeśli by ktoś chciał przygotować ten koktajl bez użycia wina pomarańczowego to musiał by eksperymentować z sokiem/ likierem pomarańczowym oraz winem.

Próbowaliśmy tego już w KL, ale z marnym rezultatem. Jeśli jednak ktoś spróbuje i efekty będą zadowalające to chętnie wypróbuje taką recepturę.

Hallowen Horeca 029 Hallowen Horeca 032

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Białko w koktajlach i jego substytuty

Bezpieczne obchodzenie się z jajkiem Niektórzy z nas ( w tym ja) mają wrodzoną sceptyczność …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *