Home / Alkohole / Whisk(e)y / „Rozmowy przy whisky” w restauracji Florentin

„Rozmowy przy whisky” w restauracji Florentin

Na miłośników dobrej whisky w Warszawie czeka nie lada atrakcja. Już w pierwszą sobotę marca w restauracji Florentin odbędzie się pierwsza sesja degustacyjna z cyklu „Rozmowy przy whisky”. Spotkanie poprowadzą Jarosław Buss, polski juror World Whiskies Awards oraz Wit Szychowski, szef kuchni oraz uczestnik programu Top Chef Polska.
Już co czwarty Polak sięga po whisky, doceniając bogactwo zawartych w niej smaków i aromatów, niejednokrotnie wydobywanych w połączeniu z potrawami. Tak oto, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie tą tematyką, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz restauracja Florentin w Warszawie rozpoczynają cykl spotkań zatytułowanych „Rozmowy przy whisky”. Celem spotkań jest przybliżenie warszawiakom bogatego świata whisky single malt.
Pierwsza edycja odbędzie się 4 marca br. o godzinie 20.00 w restauracji Florentin (ul. Smolna 40). Spotkanie ma charakter degustacyjny. Uczestnicy będą mogli spróbować whisky z kraju, w którym – jak głoszą legendy – rozpoczęła się jej historia, a więc Irlandii. Do degustacji przeznaczono whisky z destylarni Teeling, położonej w sercu Dublina: Teeling Single Grain Cabernet Sauvignon Cask, Teeling Small Batch Rum Finish oraz Teeling Single Malt (z pięciu różnych winnych beczek). Prowadzącym będzie Jarosław Buss, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz pierwszy i jedyny Polak juror w prestiżowych zawodach World Whiskies Awards. „W każdej butelce zawarty jest kawałek przepięknej historii i bogactwo aromatów z nią związane. Pragniemy ją z tej butelki uwolnić i przedstawić naszym gościom” – przekonuje Jarosław Buss.
Co więcej, spotkanie wzbogaci nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej – tzw. Food Pairing. Wit Szychowski, Szef Kuchni restauracji Florentin oraz uczestnik Top Chef Polska, będzie serwować potrawy odpowiednio dobrane do degustowanej whisky. Warto jednak zaznaczyć, iż menu do końca będzie trzymane w tajemnicy.
Wstęp na spotkanie kosztuje 150 złotych (dla czytelników alkotyp.pl cena wynosi 110 złotych, wystarczy podać nazwę portalu podczas zakupu biletu). Liczba miejsc jest limitowana. Rezerwacji dokonać można pod adresem email: rezerwacje@florentin.com.pl.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Brandy

Brandy jest destylatem winnym leżakowanym w dębowych beczkach

Jakie drinki bezalkoholowe można znaleźć w sklepach

Artykuł Sponsorowany W sklepach dostępne są zarówno gotowe produkty alkoholowe, jak wódki, wina czy rumy, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *