Home / Koktajle / SAZERAC

SAZERAC


SAZERAC


After Dinner Cocktail

Metoda: Kombinowana

  • 50ml Koniaku
  • 10ml Absyntu
  • 1 Kostka cukru
  • Kilka kropel Peychaud’s bitters

Nalej do szklanki typu old-fashioned absyntu i zamieszaj w taki sposób, aby pokrywał całe wnętrze szklanki, po czym wypełnij szklankę kruszonym lodem i odłóż na bok.
W szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem wymieszaj pozostałe składniki łyżką barmańską.
Wyrzuć kruszony lód oraz nadwyżkę absyntu ze szklanki i przecedź koktajl do niej.
Dodaj skórkę cytryny, jako dekorację.

Oryginalna receptura została zmieniona po wojnie secesyjnej. Zbożowa whiskey zastąpiła koniak z racji, iż stał się ciężko dostępny.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Slow Cofortable Screw Against The Wall

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dobrze wyszejkować w shakerze. Przelać używając metody “single straining”  do szklanki …

Jeden komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *