Home / Alkohole / Sipsmith – wizyta w destylarni

Sipsmith – wizyta w destylarni

SIPSMITH

Sipsmith to niewielka destylarnia znajdująca się w Londynie. Została otworzona w 2009 roku. Jako jedna dostała licencje na destylację od prawie 200 lat. Samo załatwienie licencji zajęło właścicielom prawie dwa lata.

Sipsmith gin and tonickOtworzona w pomieszczeniu wielkości garażu, od samego początku przyjmowała gości. Obecnie destylarnia przeniosła się kilka ulic i znajduje się w starym browarze. Na początku zaczynała z jednym alembikiem o nazwie Prudence (roztropność). Dość nietypowa nazwa. Biorąc pod uwagę fakt, że większość alembików ma kobiece nazwy. W końcu żaden mężczyzna nie nazwie swojej ukochanej męsko brzmiącym imieniem. Podobna nazwa pierwszego alembiku w destylarni Sipsmith jest aluzją do słów prezydenta miasta Gordona Browna z okresu założenia destylarni.

Obecnie destylarnia posiada 3 alembiki. “Prudence” (roztropność), „Patience” (cierpliwość) oraz “Constance”

DSC_0192

 

Sama nazwa destylarni powstała podobno podczas rozmowy jednego z założycieli z ojcem, który całe życie był złotnikiem (tak naprawdę pracował ze srebrem, ale słowo srebrnik jakoś nie brzmi dobrze). Po angielsku złotnik to silversmith, czyli połączenie słów, srebro oraz kowal. Idąc tą analogią to osoba wytwarzająca najlepszej klasy gin jest kowalem smaku (picia, łyków). Ehh, pewnych rzeczy po prostu nie da się przetłumaczyć, ale osoby znające angielski będą wiedzieć, o co chodzi i się ze mną zgodzą.

 

Wracając do sedna sprawy, założyciele firmy Sam Galsworthy i Fairfax Hall sprzedał swoje domy, aby założyć Sipsmith. Jak widać inwestycja była trafna, ponieważ obecnie produkują jeden z najlepszych ginów na rynku.

Sipsmith
zdjęcie: www.sipsmith.com

Jeśli będziesz miał okazję spróbować jakiegoś wyrobu z pod znaku Sipsmith to nie odmawiaj, bo będziesz żałować.

 

Gin to jednak nie wszystko, co produkuje się w destylarni Sipsmith

Produkty z pod znaku Sipsmith

 

  • Sipsmith London Dry Gin – 41.6% ABV
  • Sipsmith Barley Vodka – 40% ABV
  • Sipsmith Sloe Gin – 29% ABV
  • Sipsmith Summer Cup – 29% ABV
  • Sipsmith Damson Vodka – 28% ABV
Screenshot 2015-06-22 21.32.52
zdjęcie: www.sipsmith.com

DSC_0184

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Jak wygrać konkurs barmański

Kiedyś konkursy barmańskie były bardzo proste. Organizowane przez stowarzyszenia, skupiały członków i zazwyczaj wiadomo było …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *