Home / Alkohole / Szklanki do whisky dla lubiących zimny trunek

Szklanki do whisky dla lubiących zimny trunek

Mówi się że gdyby whisky przeznaczona była do picia z lodem i colą, to by ją tak pakowano. Coś w tym jest, ponieważ pradziwy smak trunku można wydobyć jedynie odpowiednim podaniem, ale na to składa się wiele czynników, nie tylko temperatura whisky. Nie każdy z nas jest Humphreyem Bogartem i lubimy czasem wrzucić 2-3 kostki lodu do szklanki. Tymczasem Bogart pił whisky czystą i ciepłą. Jedna z anegdot mówi o tym, że podczas kręcenia “Casablanki” wszyscy na planie zatruli się wodą i trzeba było przerwać zdjęcia. Wszyscy oprócz Bogarta, bo ten pił jedynie whisky…

Mamy dla Was dwie ciekawie propozycje, jeżeli chodzi o szklanki do whisky, które pozwolą się delektować w odpowiedni sposób każdym trunkiem, który chcemy wcześniej schłodzić. Pierwszą z nich jest szklanka “Whisky On The Rock”, która zdobyła już dosyć spore uznanie. Zawiera ona specjalną formę z silikonu o okrągłym kształcie, którą zalewamy wodą i wkładamy do zamrażarki. Gotową lodową kulę wkładamy do szklanki. To jednak nie wszystko. Na dnie szklanki do whisky On The Rock wykonano specjalny kształt, przypominający wierzchołek góry, którego zadaniem jest mieszanie lodowej kuli. W ten sposób, drobnym gestem potrząśnięcia szklanką, w szybki sposób schładzamy napój.

Zupelnie innym rodzajem szklanki do whisky jest kolejna propozycja. To dosyć nietypowa, ale bardzo efektowna “Whisky Wedge”. Posiada ona specjalną formę, która dzieli po przekątnej szklankę na dwie części. Formę należy ułożyć w szklance, zalać wodą, a następnie włożyć do zamrażalki na minimum 4 godziny. Efekt jest bardzo ciekawy. Oprócz walorów wzrokowych, “Whisky Wedge” jest bardzo wygodnym modelem szklanki do whisky. Dzieląca szklankę na pół bryłą równego, trójkątnego lodu topnieje powoli. Dzięki temu nie trzeba uzupełniać jej co chwilę lodem, a nasz trunek nie jest rozwodniony.

Jeżeli jednak jesteś konserwatystą lub po prostu lubisz złoty trunek w pokojowej temperaturze – polecamy eleganckie szklanki do whisky z klasycznymi zdobieniami. Nam kojarzą się z dobrym stylem i Cosa Nostrą, a zwłaszcza z kultowym “Ojcem Chrzestnym”, gdzie bourbon i whisky grały drugoplanową rolę – zawsze w pięknej i wzniosłej oprawie.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Whisky Live Warsaw 2016

Informacja prasowa Goście specjalni na Whisky Live Warsaw 2016 W tym roku Whisky Live Warsaw …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *