Home / Artykuły / Temperatura szkła

Temperatura szkła

Jednym z kluczowych elementów podczas mieszania koktajli jest odpowiednia temperatura naczyń, w których są podawane.

Naczynia na napoje gorące:

• Zawsze upewnij się przed skorzystaniem czy naczynie, którego chcesz użyć, jest żaroodporne

• Ogrzej naczynia na ekspresie do kawy. Większość ekspresów do kawy na wierzchu ma płytę służącą do podgrzewania filiżanek. Jeśli masz miejsce możesz również użyć tej powierzchni do ogrzania innych naczyń np. do Irish Coffee

• Ogrzej naczynie używając pary z ekspresu. Nie jest to najszybsza ani najskuteczniejsza metoda, ale pozwala nagrzać naczynie w sposób, w który będzie łatwo je wypolerować, jeśli na tym nam zależy

• Najskuteczniejsze jest wlanie gorącej wody do naczynia i odczekać kilku chwil

 

Schłodzenie szkła:

• Możemy umieścić szkło na godzinę w zamrażarce. Główną przeszkodą będzie na 

pewno ograniczona pojemność zamrażarki, więc tutaj zapewne nie poszalejemy

• Lodówka również zdaje egzamin, lecz temperatura nie będzie tak niska jak przy użyciu zamrażarki oraz czas chłodzenia będzie dłuższy

• Najskuteczniejsza metoda to umieszczenie bezpośrednio w szklance kruszonego lodu przed rozpoczęciem mieszania koktajlu. Zanim skończysz, szklanka będzie zimna. Można użyć całych kości i zalać szkło czystą, zimną wodą

Szklanki,które moim zdaniem zawsze powinniście mieć zmrożone w zamrażarce, to

koktajlówki oraz szoty.

Nie ma nic lepszego jak dostać martini w zmrożonej szklance. Najlepiej takie, które aż paruje po wyciągnięciu z zamrażarki.

Zmrażanie kieliszków pozwoli wam natomiast podawać dostatecznie schłodzone wódki, które nie zmieściły się w zamrażarce. Zapewne macie pokaźną kolekcje przeróżnych wódek. Czy to czystych, czy smakowych. Głowę dam, że wszystkie nie mieszczą się w waszej zamrażarce. Zmrożone kieliszki są idealnym rozwiązaniem w takim wypadku. Według mnie każdy szanujący się bar powinien dawać opcje wypicia szota w ciepłym lub w zmrożonym kieliszku

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *