Home / Inne / Trendy w świecie barowym

Trendy w świecie barowym

Jak każda dziedzina życia, również bary są miejscem kreacji nowych trendów. Co więcej, bary są szczególnie podatne na trendy, zarówno pod względem kreowania, jak i wymyślania.

Trendy mają to do siebie, że znikają tak samo szybko jak się pojawiają. Zobaczmy, jakie trendy królowały w barach w ostatnim sezonie.

Koktajle herbaciane

Jednym z trendów ostatniego sezonu były koktajle na bazie herbat. Nie tylko klasycznych, ale również owocowych. Ten trend również nie ominął kuchni. W wielu restauracjach pojawiały się desery robione z zielonej herbaty oraz innych ziół. Nie tylko herbacianych a również kwiatowych. Wielokrotnie mogliśmy zaobserwować kreacje na różnych herbatach w licznych konkursach barmańskich. Niektóre z nich dostały się nawet na najwyższe miejsce podium.

Różne herbaty

Dymne aromaty

To, że whisky szturmem zdobywa nowe rynki

dym

oraz podbija podniebienia coraz młodszych konsumentów to wiemy. Zresztą wystarczy spojrzeć na wyniki finansowe największych firm dystrybuujących te trunki. Nowością, a zarazem trendem we współczesnym barmaństwie jest natomiast dodawanie do koktajli tych dymnych posmaków samemu. Metod na to jest kilka. Najciekawszą i zasługującą na najwyższe uznanie jest oczywiście metoda przygotowania własnego suszu w domu i opalania nim szkła. Na rynku pojawiło się jednak wiele przyrządów do tego, oraz mnóstwo rodzajów drewna smakowego do aromatyzowania naszych koktajli.

 

Orzeźwiające kompozycje

W tym sezonie królowały smaki lekkie, orzeźwiające. Samo słowo orzeźwienie jest trzecim na podium słowem kluczowym, dzięki któremu ludzie trafiają na tego bloga poprzez wyszukiwania Google. Mojito stało się podstawowym drinkiem każdego lokalu. Nawet nocne kluby zaczęły zaopatrywać się w miętę. Jednak mojito to nie jedyny orzeźwiający drink tego lata. Modne stały się różnego rodzaju drinki typu shandy oraz spritzer. Czyli wino oraz piwo mieszane ze spritem lub lemoniadą. Jeśli jesteśmy przy lemoniadzie, to naszej uwadze nie może uniknąć fakt, że tak samo, jak kiedyś z wszechobecnych saturatorów tak teraz można ją dostać w najmodniejszych miejscach w mieście. Bardzo często jest przyrządzana na miejscu.

Owoce-kiwi+cytryna

Świeże składniki

Wraz z orzeźwieniem nie mogło zabraknąć świeżych składników. Bo co może być bardziej orzeźwiającego jak świeżo wyciśnięty sok? Żaden koncentrat nam tego nie zastąpi. Dzięki temu trendowi na stałe do lokali zawitały świeże owoce, co może tylko cieszyć.

Rum

Rum stał się bardzo popularnym trunkiemBeczki rumu ostatnimi czasy. Kiedyś napój niewolników. Teraz możemy dostać rum dowolnej jakości. Pojawiły się na rynków nawet rumy starzone wiele lat, przeznaczone do picia w taki sam sposób jak pije się szlachetne whisky. Śmiało mogę stwierdzić, że generalnie trunki z kontynentu Południowej Ameryki, łączne z Ameryką Łacińską nabrały wielkiego znaczenia ostatnimi czasy. Tequila promuje się coraz intensywniej. Cachaça już dawno zawitało do większości barów. Podejrzewam, że ten trend szybko nie minie. Może wręcz nabrać na sile dzięki nadchodzącym mistrzostwom piłki nożnej organizowanych w Brazylii.

Kultura Tiki

rzeźba tikiRum, świeże owoce oraz pragnienie orzeźwienia. To wszystko wprowadziło nas w kulturę Tiki. W sklepach z asortymentem barowym pojawiły się kubki w kształcie charakterystycznych rzeźb z Polinezji. Nie tylko koktajle z tej dziedziny królowały w konkursach a całe eventy są organizowane w tym stylu.

 

Koktajle z piwa

Wspomnieliśmy już o shandy. To nie jedyny przedstawiciel. Tego lata pojawiło się wiele kompozycji ze złocistym trunkiem w roli główniej. Jak do tej pory wszyscy jednym tchem przekonywali, że co, jak co ale piwa to się nie powinno mieszać z niczym. Ale tego lata stało się to normą podczas popołudniowych upałów. A w czasie wieczornej gorączki szoty sporządzone na piwie, często ciemnym, zaskoczyły swoją mocą niejednego amatora mocnych wrażeń.

Świeże zioła

Jaki kiedyś można było się obejść z kolendrą w proszku, tak teraz jest to nie do pomyślenia. Kuchnia coraz częściej łączy się z barmaństwem. Coraz więcej smaków jest łączonych w śmielszych kompozycjach. Świeże zioła są bardzo dobrym przykładem. Jeszcze do niedawna bazylia każdemu kojarzyła się tylko i wyłącznie z zupą pomidorową. Teraz wiele barów ma przynajmniej jeden koktajl z bazylią w roli głównej. Oczywiście to tylko wierzchołek góry lodowej. Kolendra, tymianek, estragon. To tylko kilka przykładów.

Własne trunki smakowe

W Polsce ten trend może nie jest tak bardzo widoczny, ponieważ mamy ogromne doświadczenie z robieniem własnych trunków oraz nalewek. Mimo to nawet w polskich barach coraz częściej można spotkać cytrynówki czy wiśniówki produkowane na miejscu. Co śmielsze bary idą dalej i eksperymentują śmielej tworząc imbirowo-bazyliowo-selerowe nalewki, które używają do swoich bloody mary.

Własne bitters

Niektórzy twierdzą, że aby nazwać się mixologiem należy w samemu przyrządzać własne bitters. Ja nie posuwam się tak daleko w swoich stwierdzeniach. Faktem jednak jest, że coraz częściej widzę barmanów dodających kilka kropel płynu w nieoznakowanej butelce do koktajli. Po zapytaniu często okazuje się, że są to własnej roboty wódki typu bitters. Szczerze powiedziawszy ma to sens. Na polskim rynku tak naprawdę nie łatwo jest znaleźć coś innego niż Angostura aromatic bitters. Trend jednak jest międzynarodowy a do Polski dopiero dociera

Syropy

syropCoraz częściej barmani są zawiedzeni niechęcią managerów do nowych inwestycji. Często biorą los w swoje ręce i sami przyrządzają własne syropy. Najprostszy syrop cukrowy to już żadna sztuka a tym bardziej tajemnica. Teraz królują smakowe syropy jak kokos czy imbir. Muszę przyznać, że sam się lubuje w tych syropach.Dlaczego? Ponieważ końcowy efekt bardzo często pozytywnie zaskakuje, żeby nie powiedzieć bije komercyjną konkurencję na głowę w kwestii smaku. W trwałości niestety już nie, ale kiedy używamy świeżych składników to musimy się z tym liczyć.

Wykwintne dekoracje

koktajlCząstka limonki już nie wystarczy. Teraz każdy oczekuje czegoś wyjątkowego. Przeżytkiem są już również sałatki owocowe. Obecnie liczy się kreatywność oraz design. Dzięki Wojtkowi Urbańskiemu również w łaski weszły wykrojniki do ciast, które obecnie są poszukiwane przez barmanów. Wycinają nimi przeróżne kształty w skórkach owoców, co daje ciekawe efekty i otwiera pokaźną gamę możliwości.

Niestandardowe naczynia

O kubkach Tiki już było, ale kto by wpadł w domu, aby podać naszym gościom koktajl w słoiku?

Prostota

Side carCoraz więcej osób za swoje motto uznaje „mniej znaczy więcej”. Do niedawna sałatka owocowa podawana w akompaniamencie koktajlu robiła największy szał. Barman był kojarzony z arcymagiem tworzącym swoje kompozycje z listy niekończących się pozycji. Teraz na szczęście cała ta farsa odeszła w niepamięć a prym wiedzie prostota i elegancja wykonania. Jeśli coś ma powyżej sześciu składników zapewne jest przekombinowane. Jeśli w twojej szklance jest pełno rzeczy do jedzenia a koktajl jest jedynie akompaniamentem to zapewne był zamówiony z menu deserowego. Liczy się również czas. Jeśli ktoś czeka na swój drink zbyt długo, bo receptura jest zbyt długa lub dekoracja zbyt skomplikowana, to zapewne należy coś z tym zrobić.

 

Większość z tych trendów już zaczęła zanikać a niektóre dopiero nabierają na sile. Zbliża się kolejny sezon i kolejna dawka nowości. Ciekawy jestem, czym teraz nas zaskoczą kreatywni barmani?

 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Bar z grami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *