Home / Artykuły / Artykuły sponsorowane / Wino musujące – jak wybrać odpowiedni dla siebie trunek?

Wino musujące – jak wybrać odpowiedni dla siebie trunek?

Białe wino musujące, popularnie nazywane w Polsce szampanem, jest idealnym dodatkiem do dań. Sommelierzy, zajmujący się na co dzień doborem trunków do serwowanych potraw, kierują się zasadą, że w razie problemu ze znalezieniem odpowiedniego alkoholu, wino musujące na pewno się sprawdzi. Jaki sekret bąbelkowego trunku sprawia, że jest odpowiednie na każdą okazję?

 

Wina musujące w Europie są produkowane na Półwyspie Apenińskim, Iberyjskim, w Niemczech oraz Austrii. Swoje marki posiadają także Rosjanie i Węgrzy. Szampan to jednak nazwa zastrzeżona jedynie dla win musujących powstających w Szampanii. Przyjęła się i spopularyzowała w Polsce jako określenie do wszystkich win bąbelkowych. Wszystko przez orzeźwiające działanie zawartego w trunku gazu, który oryginalnie powinien pochodzić z naturalnego procesu fermentacji zachodzącego w chłodnych, kredowych piwnicach. Pomimo to, część spotykanych na rynku trunków jest wzbogacanych dwutlenkiem węgla.

Wina z bąbelkami to idealny pomysł na aperitif, szczególnie w czasie upalnego lata.  Aby smak i działanie było odpowiednie, należy zadbać o właściwą temperaturę. Wina musujące powinno podawać się w temperaturze +4 ºC. Dlatego temperatura w piwniczce lub lodówce powinna oscylować w przedziale + 2ºC/+ 3ºC. Związane jest to z ogrzewaniem się cieczy w czasie otwierania butelki i nalewania napoju do kieliszków.

champagne-1196112__180

Szklane butelki, w których kupujemy wina, stosunkowo słabo przewodzą ciepło. Dlatego decydując się na naturalne chłodzenie, powinniśmy poświęcić na nie kilka dni. Innym sposobem jest ochłodzenie kieliszków w zamrażarce. Należy przy tym pamiętać, by odczekać jakiś czas po wyjęciu szkła przed nalaniem. Duża amplituda temperatur wpływa zarówno na smak wina, jak i na wytrzymałość kieliszków, które mogą zwyczajnie popękać.

Winiarnie i sklepy z alkoholami pomimo różnorodności asortymentu, często stawiają na sprawdzone marki i odpowiedni przedział cenowy. Niestety dużą rolę odgrywa opłacalność prowadzenia takiego punktu. Dlatego warto poświęcić czas na zapoznanie się ze stronami producentów. Dobrym pomysłem jest sprawdzić także sklep z winami online, np. winosalute.pl. Internetowy sklep powinien posiadać większą gamę asortymentu oraz dostęp do różnych akcesoriów, jak korkociągi, stojaki, kieliszki i wiele innych.

Wina musujące możemy otrzymać w różnych przedziałach cenowych. Najtańsze, do 35 zł za butelkę, zazwyczaj są sztucznie dogazowywane w trakcie produkcji. Trochę droższe, z przedziału 35 – 50 zł, dojrzewają w kadziach i tam powstaje gaz. Te wina, w których proces fermentacji zachodzi w butelce, można kupić już od 50 zł. Natomiast decydując się na oryginalny szampan, należy liczyć się z wydatkiem 150 – 600 zł.

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Lemongrass Pink Grapefruit Spritzer

Produkty MONIN 20 ml syropu MONIN Pink Grapefruit 20 ml syropu MONIN Lemongrass Pozostałe Składniki …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *