Home / Artykuły / Zalewa z oliwek

Zalewa z oliwek

Martini olivesZdażyło się wam kiedyś, że zużyliście całą wodę z oliwek do koktajli a pojemnik nadal był pełny schnących oliwek? Jasne można zalać wodą i wiele osób tak robi (łącznie ze mną kilka lat temu), ale taka woda w ogóle nie nadaje się do późniejszego użycia w ulubionym koktajlu Jamesa Bonda.

 

Problem jest znikomy, jeśli mamy do dyspozycji kuchnie i jeśli się dogadujemy z kucharzami, bo z tym również różnie bywa. Co jednak, jeśli nie mamy kuchni do dyspozycji?

Sami możemy sobie zrobić bardzo prostą i skuteczną zalewę oliwkową, która idealnie sprawować nam się będzie za barem.

Składniki
  • Woda
  • Sól
  • Ocet winny

Proporcje zostawiam wam do eksperymentów, ale ja robię to mniej więcej tak, iż do szklanki wody dodaje łyżkę soli i łyżkę octu.

Oliwki zalewamy naszą miksturą, mieszamy i umieszczamy w lodówce na min 24h. Im dłużej przebywają w lodówce tym zalewa jest bardziej esencjonalna. Koniecznie naklejcie nalepkę z datą przyżądzenia. Dłużej nie znaczy bez końca. Ja staram się nie przekraczać 30 dni, ale to zależy od zużycia, jakości składników, temperatury lodówki itp.

Pamiętajcie, aby przed użyciem wstrząsnąć.

Gdy się nasza zalewa skończy, to śmiało możemy przygotować nową i ponownie zalać nasze oliwki. Przy drugim i kolejnym zalaniu polecam wydłużyć czas leżakowania.

Na rynku są również dostępne komercyjne mieszanki np. od Fee Brothers, ale oczywiście mają swoją cenę.

 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Porn Star Martini

Sposób przygotowania: Miąższ z połowy marakui wrzucamy do shakera wraz z pozostałymi składnikami poza szampanem. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *