Home / Artykuły / Zanim zaczniemy wykłócać koktajl w shakerze

Zanim zaczniemy wykłócać koktajl w shakerze

Używanie shakera

Shaker 3 częściowyUżywanie shakera jest jedną z najprzyjemniejszych czynności podczas przygotowywania koktajli. Co i jak powinniśmy robić zanim zaczniemy wszystko mieszać? Przyjrzyjmy się krok po kroku budowaniu koktajlu w shakerze.

Przedstawione tutaj techniki dotyczą wszystkich typów shakerów.

 

1. Chłodzimy shaker

Technika chłodzenia jest dowolna.

Możemy stirować lub wytrząść lód w shakerze. W obu przypadkach efekt będzie podobny.

2. Opróżniamy shaker z lodu

Lód użyty do chłodzenia shakera nie musi być wyrzucany. Śmiało może wylądować z powrotem z czystym lodem

3. Nalewamy składniki według kolejności nalewania

4. Dopełniamy lodem

5. Jeśli mamy wystarczająco obszerny shaker możemy przygotować dwie porcja jednocześnie

Pamiętaj – lód trzyma lód zimny. Jeśli zwiększasz objętość płynów musisz również zwiększyć również ilość lodu. W przeciwnym razie koktajl wyjdzie rozwodniony (i całe twoje starania: schłodzenie składników, szkła, shakera pójdą na marne)

6. Szczelnie zamykamy shaker

7. Wykłócamy całość około 8-15 s. Zmrożona powierzchnia shakera jest dobrym

wyznacznikiem jakości twojej techniki.

Zmrożony shaker

8. W zależności od gęstości składników, dobieramy siłę wykłócania

Pamiętaj, celem jest wykłócenie składników a nie skruszenie lodu. Gęste syropy czy likiery potrzebują nieco intensywniejszej oraz dłuższej pracy

9. Przecedzamy (ang. Strain) do ówcześnie przygotowanego szkła

Jeśli koktajl jest podawany bez lodu, dobrym pomysłem jest przecedzenie go przez dodatkowe sitko, aby nie znalazły się w nim małe drobiny lodu z shakeraStrainer + szklanica barmańska

10. Myjemy shaker i odkładamy na miejsce

Shaker jest twoim narzędziem pracy i to ty musisz o niego dbać. Nie zostawiaj go więc zbyt długo uciapanego w zlewie

 

Każdy ma oczywiście swoje przyzwyczajenia i zapewne niektórzy barmani nie zgodzą się z niektórymi podpunktami lub ich kolejnością. Sam np. po schłodzeniu shakera nie wyrzucam z niego lodu a odcedzam wodę, aby przyśpieszyć proces. Jednym z atutów dobrego barmana jest jego szybkość. Profesjonaliści mogą sobie pozwolić na takie triki, ponieważ wykonują koktajle w ekspresowym tempie i organizują sobie tak stanowisko, aby wszystko mieć pod ręką. Pamiętaj jednak, że lód cały czas topnieje, a jeśli w tym czasie musisz iść do sklepu naprzeciwko po limonkę kiedy połowa składników jest już w shakerze, to po powrocie ze sklepu śmiało możesz je wyrzucić i zacząć wszystko od początku.

 

 

About Paweł Babiak

Paweł Babiak

Barman, podróżnik, bloger.

Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii.
Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Kiedy użyć shakera a kiedy stirować?

Debata jest cały czas zacięta między zwolennikami stirowania, a osobami lubiącymi swoje drinki dobrze wykłócone …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *