Home / Artykuły / Zoltan Nagy – Boutiq’Bar – O sobie 1/4

Zoltan Nagy – Boutiq’Bar – O sobie 1/4

Rozmawiam z Zoltamen Nagy. Właścicielem jednego z najlepszych barów w Budapeszcie oraz na świecie, słynnego Boutiq Bar.

Czy możesz się nam przedstawić?

Nazywam się Zoltan Nagy. Jestem Węgrem i pracuję jako barman. Urodziłem się w Rumuni. Moja rodzina przeprowadziła się do Budapesztu w 1990 r. Od tamtej pory żyję na Węgrzech, ale też poza nimi. Mówię to, ponieważ  5 lat spędziłem w Hiszpanii pracując w PR. Później przeprowadziłem się do Londynu. Pracowałem tam w wielu różnych miejscach. Po tej wojaży postanowiłem wrócić na Węgry. Był to okres, kiedy wszyscy opuszczali ten kraj, ale ja byłem z powrotem w Budapeszcie.

Iloma Językami się posługujesz?

Jeśli liczyć węgierski to posługuje się prawie 8 językami. Miałem małą, no w sumie dużą, okazję nauczenia się polskiego. Wówczas mieszkałem w Londynie. Pracowałem z Polakami. To były czasy, kiedy nie było tam aż tak wielu Polaków, jak  teraz. W każdym bądź razie pracowałem z Polakami, ale oni nie mieli zbyt wielkiego zapału, by się dzielić własnym językiem. Wydaje mi się, że nie chcieli, aby ktoś ich rozumiał. Trochę denerwujące, ale mniejsza z tym.

Niektórzy mówią, że pewne osoby mają wrodzony dar do nauki języków. Dla mnie to był prosty sposób, aby przekonać do siebie ludzi. Kiedy pracowałem w Hiszpanii, moim zadaniem było przekonać ludzi na ulicy, że moje miejsce jest wyjątkowe i warte uwagi. Lepsze niż wszystkie inne miejsca. Co nie do końca było prawdą, ponieważ większość miejsc była bardzo podobna, grała podobną muzykę, skupiała podobnych ludzi oraz serwowała te same drinki.

Dla mnie te czasy, w okolicach 1998 r. były niezwykłe. Poznałem wielu ludzi, wielu z nich rozmawiało 5,6,7 a nawet 15 językami. Byłem pod wrażeniem. Zrobiło to na mnie wielkie WOW. Na szczęście udało mi się pokonać tą drogę i po 5 latach umiałem 6 języków. A więc mówiłem po rumuńsku oraz węgiersku, a przez 5 lat nauczyłem się mówić po hiszpańsku, angielsku, portugalsku oraz włosku.

To jest bardzo imponujące. Czy masz jakieś wskazówki dla ludzi uczących się języków?

Nauka języków jest bardzo prosta. Nie powinieneś się wstydzić. To jest główna sztuczka.

Jeśli znasz 5 słów to wystarczy. Używaj ich. Jeśli się będziesz powstrzymywał od wykorzystywania swojej wiedzy, to nigdy jej nie rozszerzysz.

Sam znam kilka słów po polsku. Większość moich polskich klientów jest pod wrażeniem, gdy ich używam. Nawet nie mówiąc po polsku jestem bardzo szczęśliwy, gdy mam okazję użyć tych kilku słów w praktyce.

Jaki jest twój ulubiony drink?

Cokolwiek jest w mojej szklance. Jest to opinia, którą dzielę z moim najlepszym przyjacielem, Ianem. Obecnie mam kilka ulubionych trunków. Na pierwszym miejscu stawiam gin, na drugim Becherovkę a na trzecim Unicum Szilva. Unicum Silwa, to nowy produkt, prosto od rodziny Zwack. Zazwyczaj pracuję na tych składnikach, jak ktoś prosi o drinka. Również, gdy robię drinka dla siebie.

Co sądzisz o Ruin Pubs?

Są niezwykłymi punktami naszego nocnego życia. Niestety, jak to bywa u nas na Węgrzech, przeginamy w jedną stronę. Obecnie każdy chce otworzyć run pub. Co jest w porządku, ale bez przesady. Jakieś 10 lat temu, został otwarty pierwszy ruin pub -„Simpla” . Wspaniałe miejsce. Zaraz po powrocie do Budapesztu, zabierałem tam grupy kawalerskie, był to mój ulubiony punkt programu. Niestety obecnie, ruin pub-y rosną jak grzyby po deszu i możemy je spotkać na każdym rogu szóstej oraz siódmej dzielnicy. Odbiera to uroku tym miejscom. Jak ja bym otwierał nowe miejsce, to pierwszą rzeczą  jaką bym zrobił, byłoby  określenie, co chcę otworzyć. Wszystko obecnie bazuje na koncepcji ruin pubów.

Linki

Dalej

About Paweł Babiak

Paweł Babiak
Barman, podróżnik, bloger. Pracowałem w takich miejscach jak Londyn, Budapeszt, Singapur czy Kuala Lumpur, gdzie zdobyłem w 2010 mistrzostwo Malezji w mixologii. Poprzez tego blog pragnę podzielić się z wami moimi doświadczeniami ze świata barmaństwa.

Sprawdź również

Bar z grami

2 Komentarze

  1. kokokoko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *